Изтеглиха над 60 000 пакетирани стоки от пазара през 2014 г.

Изтеглени са седем вида играчки и 52 вида електрически съоръжения

Заради установени несъответствия от българския пазар са изтеглени над 60 000 пакетирани стоки за 2014 г., информират от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Председателят й Стефан Цанков подчерта, че към агенцията са били подадени над четири пъти повече жалби и сигнали от граждани в сравнение с 2013-а. 

Издавени са 138 заповеди за спиране и изтегляне от пазара на несъответстващи продукти. Изтеглени са седем вида играчки (193 броя) и 52 вида електрически съоръжения. Във връзка с изтеглените над 60 000 пакетирани продукта с разлика в грамажа от пазара от ДАМТН обясняват, че това е сериозен резултат, който е в пъти по-висок от предишни години. 

Във връзка с контрола на качеството на течните горива също се наблюдава сериозен напредък, който е довел до дисциплиниращ ефект на този пазар, предаде Нова телевизия.

"Засечените горива, които не отговарят на изискванията, са 14% от всички проверени количества, което е с около 5% повече в сравнение с миналата година. От проверените 445 обекта, при 27% от тях са открити нарушения“, обясни главният директор на ГД „Контрол на качествата на горивата“ Васил Ненчев. 

От пазара са изтеглени 41 362 литра автомобилен бензин А-95Н и 185 160 литра дизелово гориво. Към ДАМТН са били подадени общо 36 сигнала, свързани с горивата, като 20% от тях - основателни. 

Проектът за денонощен телефон за потребителски сигнали, който бе реализиран около коледните и новогодишни празници е бил успешен и от средата на месец февруари ще бъде официално афиширан единен национален номер за подаване на сигнали към ДАМТН.