САЩ и Куба с исторически преговори

Основна тема ще бъдат миграцията и възстановяването на дипломатическите отношения

Съединените щати и Куба ще седнат на масата за преговори на високо равнище за първи път от десетилетия. Срещата в Хавана, част от затоплянето на отношенията между дългогодишни противници, беше обявена едновременно от президентите Барак Обама и Раул Кастро. Основна тема ще бъдат миграцията и възстановяването на дипломатическите отношения, информира Нова телевизия.

Разговорите стават факт само часове след речта на американския президент „За състоянието на съюза”, в която той призова Конгреса да прекрати търговското ембарго срещу Куба. Решението му да възобнови отношенията с тази държава след десетилетия на мълчание има потенциала да „сложи точка на последиците от десетилетия на недоверие”, поясни американският президент.

Самият той няма правомощията да отмени почти 50-годишното ембарго. Това може да направи само Конгреса, а много републиканци все още силно се противопоставят на такъв ход.

Американската делегация в Хавана ще бъде водена от Роберта Джейкъбсън – най-високопоставеният американски дипломат, отговарящ за Латинска Америка. Последният път, в който правителствен служител на Вашингтон с нейния ранг посещава Хавана, е бил преди 35 години. Разговорите бяха определени като нова ера в отношенията между двете държави.

Съединените щати ще поискат вдигане на ограниченията, наложени върху дипломатите, така че Вашингтон да може да отвори посолство в Куба. Засега кубинците не са обявили официално дневния си ред.