инж. Цанков: 10% от асансьорите, които сме проверили, са опасни

Има насилствено отваряне на вратата при случая, при който мъж падна от 14-тия етаж в столичния квартал „Сердика"

10% от асансьорите, които сме проверили, са опасни. Това каза инж. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по време на годишния отчет на агенцията, предаде „Фокус”. 

„В стандартите има разписани няколко разпоредби, които касаят техническата безопасност. Ако говорим за нови асансьори, произведени след приемането на асансьорната директива, те задължително тези ключалки и предпазните щитове и изискванията за по-високата степен на осветеност и няколко други още допълнително трябва да бъдат въведени за новите асансьори”, обясни той. 

„Българското правителство е приело само 5 мерки, които да бъдат релевантни към старите асансьори и става въпрос за прилагането им поетапно до края на 2016 година. Тези действия по допълнително обезопасяване на технически изправни съоръжения трябва да бъдат направени до края на 2016 година”, заяви още инж. Цанков. 

„Имаме 3 795 проверени асансьора за 2014 година, при планирани 3 331. Имаме допълнително проверени 504 в жилищно сгради по сигнали”, каза той. „От проверките, които сме направили установяваме, че има различни проценти, които са спрени от експлоатация. 10% от проверените асансьори са опасни”, заяви инж. Цанков. 

По повод инцидента, при който мъж почина на 16 януари, след като падна от 14-ти етаж в асансьорна шахта в столичния квартал „Сердика“, Цанков заяви, че "има насилствено отваряне на вратата".

„Нямаме инвентаризация на инструментите, които са използвани, но има намерен такъв на място. Обхвата ни е да установим дали има неизправности по съоръжението и дали те са опасни", обясни инж. Цанков. По думите му, след видимия оглед съоръжението е в добро състояние. Той обясни, че от ДАМТН не са могли да го тестват, защото все още е запечатано от МВР, но кабелите, спирачките и въжетата са в много добро състояние. 

„Отново потвърждаваме, че става въпрос за нерегламентирана намеса от неоторизирано лице„, категоричен е инж. Цанков.