"Шарли ебдо" стигна в Търговище

Дари го местната съдийка Бисерка Максимова

Уникалният „Брой на оцелелите" с плачещия Мохамед на френското издание „Шарли Ебдо" може да се разгърне и прочете свободно в библиотеката в Търговище. Ценният екземпляр е дарен от местна съдийка, която го закупила при служебно пътуване от малка квартална будка в Париж в първия ден на излизането му, съобщава БНТ.

Изкуствоведката Ася Атанасова е сред първите, които разгърна легендарния брой на „Шарли Ебдо", излязъл след терористичните атаки в Париж. Освен емблематичната корица, 16-те страници са изпълнени с авторски колони със сатирични нападки към различни религии, има още карикатури на политици и на религиозни фигури.

„Аз бях отдавна във Франция и тогава ми бяха интересни други заглавия в тяхната преса. Сега "Шарли" станаха много актуални. Не просто сатира, при тях карикатурите са истински оръжия и текстовете са много силни", споделя Атанасова.

Местната съдийка Бисерка Максимова го закупила срещу 3 евро при служебно пътуване до Париж.Тя отказа да застане пред камерата, но каза, че след като прочела сатиричното издание, е решила то да бъде съхранено в библиотеката, където майка й е работила 40 години.

„Съвсем по човешки е решила, че вкъщи няма да представлява такъв интерес и няма да се види от повече хора и ценители, отколкото в библиотеката и го дари", обяснява Росица Куцарова, директор на Регионална библиотека „Петър Стъпов" - Търговище.

Уникалният брой на френския хумористичен вестник е достъпен за ползване в читалнята на библиотеката.