302 глоби наложила КФН на частните пенсионни фондове

Има проблеми, които трябва да бъдат разрешени, коментира Ангел Джалъзов

За последните 4 години Комисията за финансов надзор е издала 302 наказателни постановления на частните пенсионни фондове. Това съобщи на заседанието на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов, предаде Cross.

"Има проблеми, които трябва да бъдат разрешени", посочи той. Джалъзов коментира, че има постоянен и дистанционен надзор, той бива ежедневен и наблюдава всички транзакции на частните пенсионни фондове. Има и проверки на място, които са планови и извънпланови проверки за частните дружества. В рамките на една година КФН се опитва да проверява всички 9 пенсионни дружества.

"От 2003 г. до днес почти няма изключение в тези проверки в рамките на една година", посочи той. Когато са на лице констатации, които са ежедневни за някакви проблеми се опитваме чрез дискусии да инициираме промяна в законодателство. "Подготвили сме детайлно промени в Кодекса за социално осигуряване", каза Джалъзов. 

Според него един от най-чувствителните проблеми е размерът на таксите в частните пенсионни фондове. "Необходимо е да има продукт с по-ниско ниво на инвестиционен риск. Във връзка със засилените регулации след кризата предложихме засилена надзорна рамка и разширяване на дефиницията за свързани лица. Необходими се законодателни промени на база на законодателните дейности, изготвени от регулатора", каза той. 

Председателят на Комисията Хасан Адемов припомни, че дискусията относно реформата в пенсионната система продължава и в следващите 3 месеца. Според него липсва яснота по какъв начин държавата контролира частните пенсионни фондове. Дискусията за мултифондовете е подходяща. "Доста европейски държави са включили в законодателствата си мултифондове. Това е добра идея, която ще даде истински избор на осигуряващите се лица", заключи Адемов.

По време на заседанието думата взе и председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев, който заяви, че през 2008 г. фондовете са имали 2.4 млрд. лв. активи, а сега те възлизат на почти 8 млрд. лв. В същото време за този период са изплатени 800 млн. лв. "втори" пенсии и този процес продължава. От всичките 8 млрд. лв., 1.3 млрд. лв. са от доходност от работата на частните пенсионни фондове.