Дончев: Годишната цел за усвояване на средства до края на 2015 г. е над 2,3 милиарда евро

Средствата са близо два пъти повече от тези през 2014 г., уточни вицепремиерът

Годишната цел за усвояване на средства до края на 2015 г. е за над 2,318 милиарда евро. Това каза вицепремиерът по европейските въпроси и икономическата политика Томислав Дончев на заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, предаде репортер на Bulgariautre. „Това е годишната цел, ако не искаме да загубим средства от стария период. Тя е близо два пъти по-голяма от целта през 2014 г., когато платените средства са 1,160 милиарда евро”, подчерта вицепремиерът.

Той поясни, че се предвижда отваряне на процедури за над 6 милиарда лева и плащания за над 1,1 милиарда лева. „Получава се комбиниране между двата периода и би трябвало да бъдат разплатени над 5,6 милиарда лева”, добави Дончев.

По думите му самите бенефициенти трябва да имат необходимата степен на комфорт, за да може темпът да е висок, да няма трусове и органите да си вършат работата.

„Ако очаквате от мен прогноза каква част ще бъде разплатена – няма държава-членка, която в първия си програмен период да има 100% плащания. Движим се над 70% и сме в състояние да гоним високи цели. По-предизвикателно е, когато говорим за новия програмен период. Имаме вече две одобрени оперативни програми, три са в много напреднала фаза. Разчитам до април-май да бъдат факт”, поясни Томислав Дончев.

Той каза още, че Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” е от трите програми, които вече са финализирани и одобрението им ще бъде факт най-късно до края на февруари.

„Когато има по-високи нива на публичност, тогава контролът е по-висок. Мерките, свързани с публичност, имат задължителен характер. Моделът през този програмен период е далеч от съвършенството. Нямам предвид, че някой е злоупотребил с това финансиране. Говоря за пропуснати възможности да бъде представена повече информация”, заяви вицепремиерът.

Той посочи, че до края на тази година целта за усвояване на евросредства не може да бъде по-ниска от максималната. „От гледна точка на оперативната работа е много важно физическото изпълнение да бъде в най-кратки срокове”, поясни Дончев.

Вицепремиерът добави още, че северозападът ще се финансира от новия програмен период 2014-2020 г. „В Северозападна България ще се прилага за първи път интегрирана териториална инвестиция. Сравнително по-малко евросредства се насочват към населените места в Северозападна България. Част от общините в северозапада ползват по-малки ресурси от еврофондовете в сравнение с други области на страната. Това е заради местния административен капацитет”, обясни Томислав Дончев. По неговите думи конкуренция за европроекти, когато става дума за публични институции, няма да има.

„Има изготвена стратегия. На нея трябва да се базират средствата за северозапада. Всичко, което ще се случи, до голяма степен зависи от качеството на документа”, уточни той. Дончев добави, че осигурено европейско финансиране за пътя Видин-София няма. Планът „Юнкер” е опция, но е малко вероятно, каза вицепремиерът.

Томислав Дончев каза, че в сферата на обществените поръчки се сблъскваме с много проблеми.

„По-сложна е ситуацията с ОП „Региони в растеж” и „Околна среда”. Докато не приключи политическият дебат, няма как да бъдат одобрените тези две програми. „Дебатът трябва да бъде проведен докрай, защото в ОП „Региони в растеж” имаме проблеми с малките общини, които няма как да бъдат финансирани и са основните бенефициенти на тази оперативна програма. Надявам се в рамките на месец март да затворим тази програма”, допълни Дончев.