Шиитите в Йемен държат президента в плен

US кораби пристигнаха в Червено море, за да еваукират американското посолство в града

Съветници на президента на Йемен обявиха, че шитските бунтовници държат държавния глава в „плен", съобщава АП.

Припомняме, че вчера шиитските екстремисти превзеха президентския дворец.

Според двамата съветници Абед Рабо Мансур Хади „не може да напуска дома си", след като екстремистите премахнаха неговата охрана и сложиха свои хора.

Единият от съветниците подчерта, че ситуацията в Йемен е достигнала до точка, при която няма връщане на назад.

В същото време бившият президент Али Абдула Салех, който напусна поста през 2011 година заради „Арабската пролет", призова Хади да организира предсрочни парламентарни и президентски избори като начин за спиране на боевете в страната.

Също така Салех го посъветва да търси „национално обединение".

Салех, който е обвиняван, че е организирал превземането на столицата Сана от шиитските бунтовници, познати като „Хути" („Партизаните на Бог"), получи имунитет да не бъде преследван в замяна на сдаването на властта като част от споразумение между арабски държави, подкрепяно от Запада. Но той все още оказва влияние в Йемен, въпреки че е заплашен от санкции от ООН, както и други двама лидери на „Хути".

Междувременно американски медии съобщиха, че Пентагонът е прехвърлил два военни кораба, USS Iwo Jima и the USS Fort McHenry, в Червено море в случай, че е необходимо да се евакуират представители на американското посолство в Йемен, ако напрежението и насилието продължи да ескалира.

Шиитските екстремисти отхвърлят проектоконституция, която разделя страната на шест федерални региона. Те обвиняват президента Хади, че финансира и подпомага „Ал Кайда". Правителството пък отговаря, че шиитите използват обвиненията като извинение за изземване на територии.

Хади беше избран за президент през 2012 година след свалянето на Салех.