НАСА показа българска снимка

Автори на астрофотография са Велимир Попов и Емил Иванов

Снимка на кометата C/2014 Q2 Lovejoy е акцент в най-популярния сайт за астрофотография на НАСА. Това е първата българска снимка показана в сайта на НАСА „Астрономическа снимка на деня”.

Тя е направена от обсерваторията ИРИДА, разположена на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен.

ИРИДА работи с частна астрономическа техника, която се използва за съвместни наблюдения от професионалистите в „Рожен” и любителите-астрономи, предаде bTV.

Автори на фотографията са Велимир Попов и Емил Иванов.

Резултатите до момента показват, че тази светеща в зелено глава на кометата (наречена кома) е с диаметър около 900 хил. км.

Зеленият цвят се дължи на флуоресценция на двуатомната молекула на въглерода (C2) от ултравиолетовата слънчева светлина.

За разлика от комата, йонната опашка на кометата (газова опашка) е с тесни, добре разделени газови потоци, които са по посока на Слънцето, но оцветени в синьо.

Синият цвят на йонната опашка се дължи на флуоресциращ въглероден окис (СО+ йони).

Кометата се движи спрямо Слънцето със скорост почти 40 км/с, а газовете, формиращи нейната опашка, се отделят със скорост повече от 3 км/с и продължават да се ускоряват под въздействие на слънчевия вятър.

В края на месец януари (30 януари), кометата ще бъде най-близо до Слънцето – тогава тя ще има своята най-дълга опашка. Най-вероятно кометната опашка ще надвиши дължината от 100 млн. км. Никак не е малко, като знаем, че самата комета (нейното ядро) е само около 6.4 км.

Небесният скитник може да бъде наблюдаван и от България в съзвездието Овен.