Бъчварова: „Южен поток” е в управленската програма, защото няма уведомление за спиране

Политика

21-01-2015, 14:30

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Вицепремиерът определи искането за оставка на Петър Москов като прекалено политическо действие

В управленската програма са записани условията, при които ще се строи „Южен поток”. Това беше тема на преговорите и доколкото няма официално уведомление, че проектът се спира, няма и решение, затова оставихме тази част. Това коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова, предаде репортер на Bulgariautre.

Бъчварова поясни, че в програмата не е записан газовият хъб, защото се работи по него, но няма решение.

Програмата е приета, но ще бъде публикувана в петък. „Не я представихме публично, защото е изключително голяма по обем. Аз имам ангажимент по общото й конституиране, да съответства на програмната декларация, политическото съгласуване. Там има много детайли, които дойдоха от министерствата и днес с министрите се разбрахме всеки един от тях в своя сектор да обясни всички мерки. Така ще бъде доста по-ефективно. Там има 21 приоритета”, заяви вицепремиерът.

„Приехме правило днес – в рамките на Съвета за развитие, ако има допълнение към програмата, министрите внасят предложения, обсъждаме ги и ги включваме към програмата. Оказа се, че в този период, в който работехме, непрекъснато се появяват нови неща. Министрите разработваха и стратегия за реформи, дообмислят се, работят, допълват се и мерките. Това е работен процес и ако успеем така да направим и самата работа по документа, мисля, че ще ни бъде от полза”, поясни Румяна Бъчварова. Тя добави, че програмата е много важен за коалицията документ, защото в нея са обозначени мерките, приоритетите и съответствието на това, за което са се разбрали. „Идеята е да не си припомняме за какво сме се разбрали, а всеки, който приема или коментира едно решение, да знае, че то вече е договорено”, посочи вицепремиерът.

Тя допълни, че всяка една сфера има приоритети и всеки министър си ги гони. „Има едно голямо разминаване между представата за политическата и за управленската програма. В управленската програма не можеш да кажеш примерно, че ще се занимаваме с култура и образование и всички други не са ни приоритети. Трябва да се работи във всички”, поясни Бъчварова.

По отношение на стратегията в съдебната реформа, тя коментира, че към нея има разработен оперативен план, който е в министерството и оттук-нататък ще се работи. „Днес взимаме политическо решение за това да има стратегия, което е изключително важно”, каза вицепремиерът.

На въпрос дали се очаква съпротива от Патриотичния фронт по отношение на подкрепа към правителството, Румяна Бъчварова поясни, че няма как да има съпротива, защото те са подкрепили декларацията. „Дали са ни предложения за включване в програмата, които по-скоро се отнасят към евентуалните промени в Закона за средното образование, които могат да се направят. Няма как да са в програмата на правителството, защото този етап е отминал – вече обсъждаме закона и там техните предложения трябва да се дадат за гласуване. Искат да има часове по родолюбие – по тази тема има възможност да се включи към свободноизбираемите предмети”, заяви Бъчварова.

„Опитваме се да поддържаме диалога съвсем толерантно с тях. В крайна сметка мисля, че успяваме. Знаете във всяко едно семейство колко дълго време трябва двама души да си установят отношенията – тук става дума за 4 политически сили, 3 от които не са били в управлението до този момент. От всички страни има добронамереност”, посочи вицепремиерът.

На въпрос дали има резон ДПС да иска оставката на Москов, вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира: „По-резонно беше, ако те имат принципно съгласие, да излязат с една декларация. Самото искане за оставка е малко прекалено политическо действие. Другата опасност е, че се пакетира в общ проблем – проблемите на един друг етнос. Самото приобщаване към тази тема на ДПС малко ме притеснява. По-интересно за политическия процес ще бъде тяхното предложение от кои други парламентарни групи или депутати ще бъде подкрепено, какви ще са мотивите, кой евентуално би го гласувал”.