Президентът: Българският народ ще накаже всеки, който не работи по националните приоритети

Плевнелиев ще настоява за национален референдум за промяна на изборните правила

Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 г. не работи по националните приоритети, а гледа сметките, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на отчетната пресконференция за тригодишнината от встъпването му в длъжност, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Държавният глава е категоричен, че е рано да се мисли за президентските избори през 2016 година. „Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка, защото е прекалено рано, средата е динамична и трябва да изчакаме местните избори“, коментира Росен Плевнелиев. 

Държавният глава отново подчерта, че през настоящата година хората очакват политиците да се мобилизират и да се фокусират върху належащите задачи. Затова той призова 2015-а да бъде „година на действието, а не на сметките“.

Президентът обяви, че ще настоява пред 43-ото Народно събрание да се произведе национален референдум за промяна на изборните правила. В началото на 2014 г. държавният глава предложи на парламента да бъде произведено национално допитване за промяна на изборната система и предложи гражданите да бъдат попитани съгласни ли са да бъдат въведени мажоритарен вот, електронно и задължително гласуване. Темата ще бъде поставена по време на месеца на политическите консултации, който традиционно президентът провежда с парламентарните групи в началото на годината. 

„Аз съм екипен играч – не налагам референдум заради това си право, а защото народът го иска и смята темата за смислена“, заяви президентът. Плевнелиев изрази надежда националното допитване да се произведе заедно с местните избори тази година.

Държавният глава отново призова всички компетентни институции за ефективна работа за изясняване на обстоятелствата, които доведоха до фалита на „Корпоративна търговска банка“. „Оттук-нататък ще следя ще има ли осъден и колко пари ще се върнат от откраднатите над 3 млрд. лева“, заяви президентът. Държавният глава апелира да не се замитат следите по случая и предупреди, че това крие риск от повторение на банковата криза през 1996 година. Според него, ако случаят с фалита на КТБ не се изясни, „заметеният преход на България ще продължи с още едно поколение“.