Ева Паунова: Онлайн самоличността трябва да бъде по-силно защитена

В ЕП се състоя дебат на тема "Неприкосновеността на личните данни в дигиталната епоха"

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова организира днес дебат на тема  "Неприкосновеността на личните данни в дигиталната епоха", който се състоя в Европейския парламент в Брюксел. Събитието беше осъществено в сътрудничество с Майкрософт, световен лидер в областта на компютърните технологии и разработката на софтуер, както и организацията на младите евродепутати EU40, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Специален гост на дебата беше Брад Смит, изпълнителен Вицепрезидент по правните и корпоративни въпроси и главен юрист на Майкрософт. В своето изказване той се застъпи за правото на неприкосновеност на данните, което трябва да бъде гарантирано за всички потребители в онлайн пространството. "Това, че правителствата и бизнесът имат достъп до всякаква информация за гражданите не означава, че трябва да се възползват от него - нужни са ни конкретни правила, които да гарантират по-голяма сигурност и защита на личността", заяви г-н Смит. Ева Паунова подчерта, че това изисква правните рамки да бъдат адаптирани към динамично развиващите се технологии: "Както представителите на бизнеса подчертават, не е уместно да променяме законодателството за защита на данните и дигитализацията веднъж на няколко десетилетия - изключително важно е общественият и частният сектор да вървят напред с равни темпове", заяви тя.

В своето изказване  българският евродепутат от ГЕРБ даде за пример заплахите за сигурността на гражданите, на които често ставаме свидетели, като доказателство за нуждата от навременен отговор от страна на законодателите.  Според Ева Паунова случаи като кражбите на лични данни в САЩ, разкрити от Едуард Сноудън, и атаките на Чарли Хебдо във Франция, показват, че онлайн самоличността трябва да бъде по-силно защитена.  Изпълнителният вицепрезидент на Майкрософт и българският евродепутат подчертаха, че дигитализацията носи огромни ползи за бизнеса и потребителите, но този процес трябва да бъде придружен от действащи правила за защита на неприкосновеността на данните. "Ние в Европейския парламент сме силно решени да постигнем прогрес в тази насока и съм убедена, че в следващите пет години ще направим повече, отколкото през последните няколко десетилетия, що се отнася до законодателството за личните данни", заключи Паунова.