Концерт в подкрепа на българската култура се проведе пред парламента

Общество

21-01-2015, 13:09

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Асоциацията на музикантите е готова за диалог, когато политиците взимат решения за културата

Концерт в подкрепа на българската култура се проведе пред сградата на Народното събрание, предаде репортер на Bulgariautre. Редица популярни български изпълнители взеха участие в инициативата. Десетки граждани се събраха на бул. „Цар Освободител” пред парламента, за да се насладят на изпълненията на българските музиканти.

Артистите представиха своите изпълнения на импровизирана сцена, позиционирана във вътрешността на голям камион, на който беше разпънат плакат: „Нова година за българската култура”.

В началото на концерта Вики от „Мастило” изпя хита си „В двореца съм сама”. След нея Б.Т.Р. изпълниха „Няма връщане назад”. Непосредствено след изпълнението им вокалистът Наско призова да запазим българската музика.

Скилър направи ударно бийтбокс изпълнение. Сред останалите участници в проявата са Д2, Любо Киров, Орлин Павлов.

Любо Киров заяви за Bulgariautre, че са неверни твърденията, че музикантите излезли на протест. „Това е абсолютно позитивна инициатива, в която Българската музикална асоциация заявява, че музикантите имат гилдия и когато има да се решават някакви неща в парламента относно музика, култура, изкуство, по-специално музикантите заявяват своето присъствие като асоциация, защото досега не беше ясно към кого да се обръщат политиците, когато взимат тези решения. Ние просто заявяваме, че сме тук, че ни има, че има асоциация на музикантите и можем да бъдем търсени за дебат и за някакъв диалог, когато става въпрос за музика”, обясни певецът.

Той посочи, че за момента изпълнителите нямат конкретни искания. „По-скоро се надяваме впоследствие да бъдем търсени като мнение, като гилдия за това дали тези решения, които са готови да се вземат, са окей с музикалния бранш”, подчерта Любо.

„Ако не знаеш къде да намериш изпълнителя, това е все едно, че той не съществува. Ако трябва да се обърнеш към някой от музикантите, сега е лесно да го направиш. Това ще помогне много, защото много неща биха могли да се случат много по-бързо. Когато има диалог, нещата се решават по-бързо. Когато не знаеш дали музикантите са съгласни, може по-скоро да сбъркаш с някакво решение”, добави още изпълнителят Любо Киров.