Гришо продължава да мачка в Австралия

Димитров отстрани в четири сета Лукаш Лацко (Словакия) - 6:3, 6:7(10), 6:3, 6:3

Григор Димитров се класира да третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като отстрани в четири сета Лукаш Лацко (Словакия) - 6:3, 6:7(10), 6:3, 6:3. Мачът донесе много емоции, особено във втория сет, и продължи 2 часа и 48 минути.

 

Лацко е 99-и в световната ранглиста като до момента двамата не са се срещали един срещу друг на АТР ниво. Те все пак имат сблъсък на чалънджъра в Орлеан през 2012-а година, когато Григор побеждава със 7:5, 6:3.

 

Мачът стартира с лесен сервис гейм за Григор, след което при подаването на Лацко се стигна до 40:40. Словакът все пак се справи със ситуацията. В следващия му сервис гейм обаче прошка нямаше и след пробив на 0, българинът поведе с 3:1.

Вместо да затвърди аванса си обаче, Димитров моментално подари рибрейк на съперника си след няколко непредизвикани грешки, а Лацко изравни за 3:3.

 

В следващия си сервис гейм българинът вдигна публиката на крака с блестящ хотдог и красиво отиграване на мрежата. Въпреки това словакът достигна до точка за нов пробив, която бе спасена от Гришо. Осмият гейм беше решителен за първия сет. Димитров проби за втори път подаването на съперника си, а след това спечели с лекото своето и с това затвори сета с 6:3.

 

Вторият сет започа сравнително спокойно. Двамата тенисисти печелеха лесно подаванията си до 4:4. В деветия гейм Димитров стигна до 2 брейк пойнта, но Ласко успешно се защити. В следващите три гейма и двамата тенисисти не срещнаха затруднения при сервисите си и така се стигна до тай брек.

 

Григор взе първи минипробив за 3:2 след двойна грешка на Лацко, но словакът моментално го отрази с удар, закачил линията с милиметри. Двамата смениха полетата при 3:3. Форхенд в аут даде аванс на Лацко, който при 5:3 пропусна да си осигури три сетбола, пращайки лесно воле в мрежата. Григор отговори със солидно сервиране и пръв стигна до сетбол при 6:5. Словакът обаче взе и двете си точки, като втората бе със страхотен уинър от форхенд.

 

Бомба с 209 км/ч на Григор направи 7:7, а после форхенд уинър - 8:7. Ас на Лацко за 8:8. Милиметър не достигна Димитров за минипробив и словакът поведе. При 9:9 Григор стигна до нова точка за спечелването на сета, но словакът не се предаваше. С двойна грешка Димитров предаде тайбрека с 10:12.

 

Третият сет започна по великолепен начин за Гришо. Въпреи драматично загубения втори сет, той излезе пределно мобилизиран на корта. След като спечели подаването си, той направи пробив нула за 2:0 и успя бързо да затвърди пробива.

Григор успешно поддържаше преднината си до 5:3. Тогава излезе да сервира за спечелването на сета, но Лацко показа най-доброто от себе си. Успя да стигне до три точки за пробив, но българинът успешно се защити. С великолепен удар по правата той приключи сета в своя полза и поведе с 2:1.

 

Гришо продължи великолепната си игра и в четвъртия сет. Той успя да пробие противника си още в първия гейм. Пробивът беше бързо затвърден.

Ключов момент настъпи в петия гейм. Димитров достигна до три топки за пробив, но не успя да реализира нито една от тях. Още по-лошо стана в следващия гейм, когато словакът реализира първия си брейк пойнт и с това изравни резултата за 3:3.

 

Но още в седмия гейм Димитров стигна до 0:40 при подаването на Лацко. Словакът спаси трите брейкпойнта, но не можа да се справи с четвъртия и българинът отново излезе с пробив напред, който беше незабавно затвърден за 5:3.

 

В деветия гейм Лацко излезе видимо разколебан да спасява мача. Той допусна цели четири мач бола. Григор успя да се възролзва от последния и да затвори сета и мача с 6:3. В третия крът Григор ще се изправи срещу Маркос Багдатис, който се справи с поставения под № 20 Давид Гофен с 3:1 сета - 6:1, 6:4, 4:6, 6:0.