Румяна Бъчварова: Не обмисляме предсрочни избори наесен

Имаме достатъчно общи задачи и работа, коментира вицепремиерът

Не сме обмисляли да има предсрочни избори заедно с местните избори тази есен. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.
„При такава сложна коалиция възможността за предсрочни избори винаги стои, ние много трезво я възприемаме, но към момента мисля, че имаме достатъчно много общо задачи и работа, която трябва да свършим”, уточни тя.

Бъчварова коментира и исканата оставка на здравния министър Петър Москов и намерението на ДПС да организира събиране на подписи за иницииране на вот на недоверие. „Вотовете са нормална демократична процедура,  всяко правителство трябва да е готово за това”, заяви тя. „Това, което ме притеснява в искането е, че то обвързва правата на един етнос с политиката на правителството и за мен това е по-опасният прецедент. Опитът да се реши един проблем се генерализира и се ангажира с него цял един етнос.

Смятам, че ДПС се опитва да прави политика за ромите и да застава в ролята на техен защитник и това, ако продължи би било още една разделителна линия в обществото”, отбеляза Бъчварова и уточни: „може да не е било достатъчно прецизно изявлението на здравния министър, но той  се опита да реши проблем, който съществува от много отдавна” .
„Южен поток” е важен въпрос и формално не е излязъл от дневния ред, защото ние нямаме официално потвърждение за прекратяването на този проект, освен публични изявления. Затова този проект остана в програмата на правителството, докато се вземе окончателното решение за прекратяването му. Работим много активно по въпроса с изграждането на газовия хъб, но той все още не е  решение на правителството, затова той не  е включен в програмата на кабинета, каза още вицепремиерът.

„Към момента имаме 1155 мерки в програма, но имаме възможност това в движение това да бъде коригирано. Всички въпроси, свързани с изборното законодателство не са включени в програмата, защото те са  в правомощията на парламента”, добави тя. „Няма решение за провеждане на референдум с местните избори тази година, има общо разбиране, че референдумите трябва да са заедно с редовни избори. Лично аз смятам, че ще е малко трудно да се гласува на референдум, заедно с местните избори, но ако има решение за това, няма причина да не го направим”, каза още вицепремиерът.
 „По отношение на финансовите регулатори съществува напрежение, което отразява недоверието към тях. Очевидно имаме проблеми в регулациите на финансовия сектор”, коментира още Бъчварова.