Вестниците в сряда, 21 януари

Най-доброто от печата

21-01-2015, 05:49

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Майката и сестрата на Атанаска: Антон Петров е убиецът на Алекс


"24 Часа"
Светла и Северина Димитрови, майка и сестра на обвиняемата за убийството на 8-годишно дете Атанаска Георгиева, твърдо я подкрепиха в съдебната зала. Според показанията им не Наска, а друг човек е убил малката Алекс Тодорова.
Вчера двете разказаха версията, която Атанаска е разкрила пред тях, след като се отрече от първоначалните си признания. Светла Димитрова е категорична, че дъщеря  е била принудена да признае, подложена на тормоз. Твърдяла, че докато е затворена в една от стаите на РПУ-Поморие, непрекъснато чувала плача на малкото дете на сестра си.


Плевнелиев: Не се впечатлявам от идеите за газов хъб
"24 Часа"
"Не съм против, но не се и впечатлявам от идеите за газов хъб. Ще се впечатля обаче, ако България се интегрира в европейския газов пазар".
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в доклад озаглавен "2015 - година на реформи. Политическата стабилност не е самоцел, а предпоставка за отговорни решения и постигане на напредък в проблемни сектори" по време на форум в столицата, предаде БГНЕС.
Държавният глава заяви, че не се впечатлява и от идеите за енергиен център и голям шлем, а по отношение на газа обяви, че идеята му е "не един или друг доставчик да доминира, а да доминира балансът между тях". Така според президента "ще приключим веднъж за винаги с газа като оръжие", а синьото гориво ще стане "скучна" стока за свободно търгуване на пазарни цени.


ДПС плаши с вот на недоверие, ако не получи оставка на Москов
"Труд"
Лидерът на ДСП Лютви Местан призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Като „втора стъпка" ДПС ще поиска вот на недоверие „заради етическата непригодност" на Москов да бъде министър на здравеопазването.
В ДПС са недоволни от изказването на Москов, че от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки 174 са станали в ромски квартали. Местан показа официален отговор на вътрешния министър Веселин Вучков от 17 декември 2014 г., според който в МВР са регистрирани 17 случая на вербални заплахи към медици или леки инциденти.


1,4 млрд. лв. субсидии за фермерите през 2015 г.
"Монитор"
Бюджетът за директни плащания на земеделците през тази година ще бъде над  1,4 млрд. лева, съобщи вчера министърът на земеделието Десислава Танева. Субсидиите ще се получават по шест различни схеми, като основната е схемата за единно плащане на площ (СЕПП), освен това за първи път ще се прилагат обвързани плащания. До 597 млн. лева ще достигне бюджетът на СЕПП, което е възможно най-опростеният начин, по който може да се приложат директните плащания. За всеки обработваем декар стопаните ще получат около 30 лева, стана ясно от изчисленията на експертите в МЗХ. 30 на сто от финансовия пакет отива за зелени плащания съобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Около 464 млн. лева общо получават земеделските стопани, които отговарят на три основни изисквания - да са разнообразили културите, да имат постоянно затревени площи и да поддържат екологично насочени площи. Прилагането на зелените изисквания ще спомогне за запазване на екологичния баланс, освен това ще спомогне фермерите да получат по-висока субсидия, уточни той.


Пенсионната реформа предвижда ръст и на вноските, и на възрастта за пенсия
"Сега"
И тази пенсионна реформа залага на увеличаване на социалните осигуровки и на възрастта за пенсиониране. Възродена е и идеята да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г. от формулата за изчисление на пенсиите. Това става ясно от проект с мерки за установяване на справедлива, устойчива и адекватна пенсионна система, по които вчера започнаха преговори на синдикати, работодатели и политици. По тях трябва да се постигне съгласие до края на март. Калфин откри преговорите с желанието да предложи максимално смекчени и плавни мерки, така че да се гарантира, че никой след време няма да има полза да тръгне да ги променя.
В следващите 12 години социалните осигуровки трябва да се увеличат общо с 4.5 процентни пункта. Догодина трябва да се започне с 0.5 п.п. върху вноската за фонд "Пенсии", която да се редува през година с 0.2 п.п. върху вноската за безработица. Крайната цел е на 1 януари 2027 г. пенсионната осигуровка да е 21.3% при 17.8% сега, а за фонд "Безработица" да се увеличи от 1 на 2% през 2025 г. Тази мярка се очаква да донесе 1.1 млрд. лв. допълнителни приходи на НОИ и според Калфин ще позволи намаляване на дефицита и по-голяма финансова стабилност на системата. Ръстът според вицепремиера е незначителен за работодателите и за служителите, защото според изчисленията му, ако човек се осигурява на 1000 лв., увеличението от половин процент на вноската за пенсия ще струва на шефа 3 лв. месечно, а за служителя - 2 лв.


Екстрадират за Франция Фриц Жоли Жоашен до 10 дни
"Дума"
Хасковският окръжен съд разреши екстрадицията на французина Фриц Жоли Жоашен и предаването му на френските власти. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Това заяви след края на делото прокурор Дарина Славова.
Съдът постанови незабавно уведомяване на Върховната касационна прокуратура, която е задължена в 10-дневен срок съвместно с френските власти да организира екстрадирането и физическото предаване на лицето, поясни Славова. На миналото си заседание Хасковският съд отхвърли екстрадиция заради отвличане на детето, като се мотивира, че по българските закони няма престъпление, когато родител пътува с детето си.
За Фриц Жоли Жоашен има две европейски заповеди за арест. Едната е от прокуратурата във френския град Бобини по обвинението за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. Другата обаче, издадена от съда в Париж срещу Жоашен, е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.