Moody's свали още рейтинга на „Газпром” и „Лукойл”

Понижен е рейтингът на още шест големи руски компании

Международната агенция Moody's, която споделя мнения, информации и прогнози в областта на икономиката, понижи рейтинга на руската държавна компания „Газпром” и още седем големи руски компании, заедно с рейтинга и не техни дъщерни компании. Става въпрос за „Роснефт”, „Лукойл”, „Газпром нефт”, „Норилски никел” и др.

Рейтингът на „Газпром” в чуждестранна валута е бил понижен от „Baa2” до „Baa3”, съобщава BBC.

Понижаването до „Baa2” от „Baa1” на същата компания се случи през декември 2014 г. В понеделник агенцията понижи кредитния рейтинг на „Сбербанк”, Външна икономическа банка и Агенцията по ипотечни жилищни кредити до същото ниво. Миналата седмица Moody's понижи рейтинга и на руските държавни облигации.

Друга американска рейтингова агенция - Standard & Poor's, постави отрицателна прогноза за кредитния рейтинг на Руската федерация. Преди десетина дни това направи и Fitch.

Кредитните рейтинги предоставят на индивидуалните и институционалните инвеститори важна информация, която им помага при определянето на това дали издателите на дадена емисия от дългови облигации или ценни книжа с фиксиран доход са в състояние да обслужват своите задължения по отношение на тези книжа.