Верни са данните за нападения над лекари, категоричен Москов

Разминаването в данните се дължи на това, че не всеки пострадал медик подава оплакване, обясни министърът

Разминаването в данните за нападения над лекари се дължи на това, че не всеки пострадал медик подава оплакване. Така здравният министър Петър Москов обясни пред журналисти в Народното събрание драстичната разлика между данните на Министерството на здравеопазването и статистиката на МВР, която вътрешният министър Веселин Вучков представи.

Според данните на Министерство на здравеопазването инцидентите са 225, а според МВР – само 17. Другата причина за разминаването идвала от това, че МВР не прави статистика на случаите по професии.

Именно това разминаване в цифрите разгневи по-рано днес лидера на ДПС Лютви Местан, който настоя Петър Москов да си подаде оставката. В противен случай Местан се закани, че партията му ще поиска вот на недоверие към кабинета.

Москов призна, че първия път, когато ДПС му е поискало оставката, е приел това като „въпрос на чест”. Сега обаче това настояване от страна на Местан било „фарсово”.

Москов съзря, че всъщност ДПС търси начин за дестабилизиране на сегашното управление и за връщането си във властта. „ДПС е извън борда на активната политика – те се мъчат да бъдат част от политическия диалог”, каза Москов. Здравният министър бе категоричен, че подобни съмнения са долни, дори за „банална политическа игра като тази на Лютви Местан”.

„Ако Местан ме обвинява, че лъжа, това означава, че обвинява в лъжа всеки лекар в тези центрове”, заяви здравният министър. Той още веднъж подчерта, че данните на МЗ са достоверни и те вече са качени и на сайта на министерството.

Според него, проблемът с нападенията срещу лекари фактически е решен, тъй като откакто държавата предприела действия за справяне с проблема, няма инциденти. Според Москов, ако Местан не вижда проблема с побоите над лекари, значи е „слепец”.

Цитираната от министъра статистика, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, показва, че за 2014 г. общо 227 са инцидентите с лекари и 145 за 2013 г.

Таблицата на сайта на МЗ съдържа разбивка по области, брой инциденти за съответната година и информация за това има ли осъдени за дадения случай, каква е присъдата, а ако не – как се движи съдебното дело.

Прави впечатление, че справката не съобщава за „нападения” над лекарски екипи, както министър Москов ги назова от парламентарната трибуна, а случаите са назовани като „инциденти”, като е отчетен броят на тези, при които има нанесени материални щети и здравословни проблеми на медиците.