Скорост над нормалната при изкачване - причина за падналия в Яванско море самолет

След покачване на скоростта самолетът изпаднал в аеродинамичен „срив на потока”

Самолетът на AirAsia, който катастрофира миналия месец в Яванско море със 162 души на борда, се е изкачвал със скорост, която е била „над нормалната” и след това е изпаднал в аеродинамичен „срив на потока”.

Това обяви транспортният министър на Индонезия, цитиран от „Франс прес”. По-рано експерти заявиха, че самолетът може да е изпаднал в stall - аеродинамичен „срив на потока” ( няма достатъчно въздушна тяга под крилата на самолета заради голям ъгъл или заради ниска скорост), докато се е опитвал да се изкачи, за да избегне буря.

„Във финалните минути самолетът се е изкачил със скорост, която е била над нормалната”, каза министърът Игнасиус Джонан, позовавайки се на радарна информация.

„Самолетът внезапно е достигнал скорост над нормалната граница, с която самолетът да се изкачи. След това се е получил аеродинамичен „срив на потока”, обясни той.

Джонан уточни, че е самолетът се е изкачвал с 1,8288 метра на минута, което е много повече от средните 304,8-609,6 метра на минута.

На 28 декември сутринта самолет Airbus на компанията AirAsia излетя от Сурабая за Сингапур. След по-малко от час пилотът е поискал разрешение за промяна на курса и височината на полета заради лошото време по маршрута на полета. Той е получил разрешение да заобиколи облачната зона, но не и за промяна на височината, тъй като в района е имало и други самолети. Малко по-късно самолетът, на който е имало 162-ма души, е изчезнал от радарите. Самолетът е паднал в Яванско море до остров Борнео.