Президентът се обяви за ускорено интегриране на България в европейския газов пазар

Политика

20-01-2015, 15:22

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Росен Плевнелиев: 2015 г. трябва да бъде година на реформи

Росен Плевнелиев призова за ефективна и независима работа на регулаторните органи

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за ускорено интегриране на България и на региона в европейския газов пазар, за диверсифициране на енергийните източници и трасета и за баланс на енергийните доставчици. "Не се впечатлявам от планове за енергиен център и от "голям шлем". Истински ще се впечатля, когато българската енергетика заработи устойчиво и в интерес на народа и на икономиката, а не на група олигарси", заяви държавният глава в изказването си пред участниците в Деветата годишна среща на бизнеса с правителството, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Росен Плевнелиев посочи, че не е против идеята за изграждането на газов хъб на българска територия, но апелира за интеграция на страната ни с европейския газов пазар. "Необходими са спешни действия за изграждането на газовите интерконекторни връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и за разработване на възможни собствени газови находища в шелфа на Черно море", подчерта президентът.

Държавният глава отново посочи, че единственият начин за постигане на конкуренция в сектор "Енергетика" и за понижаване на цените за потребителите е балансът между енергийните доставчици. "Така ще приключим веднъж завинаги с газа като енергийно оръжие и той ще стане една стандартна стока за търгуване - свободно и на пазарна цена", коментира президентът.

Росен Плевнелиев е категоричен, че мерките за енергийна диверсификация и енергийна либерализация повишават конкурентоспособността, инвестициите и доходите. Като значим резултат за енергийната диверсификация на България, държавният глава отбеляза подписването на споразумението между България и Азербайджан за покупка на 1 млрд. кубични метра азерски газ от 2019 г. 

"В годините на прехода се наслушахме на заклинанията за България като енергиен център. Истината е, че от комунистическо време досега, ние сме енергиен център", заяви държавният глава, но допълни, че българите не печелят нищо от това. Президентът напомни, че от две десетилетия България е транзитна за руски газ към различни страни, въпреки това е сред държавите, които плащат най-висока цена за горивото. "Винаги досега сме били енергиен център и износител на ток, а докарахме българската енергетика до прединфарктно състояние", заяви президентът, който отново разкритикуваработата "на парче" и "на тъмно", съмненията около обществените поръчки и непоследователността в държавната политика в сектор "Енергетика".

Пред повече от 250 представители на бизнеса президентът Росен Плевнелиев призова също така за ефективна и независима работа на регулаторните органи в България. "Спешно трябва да възстановим доверието в Българската народнабанка, Комисията за финансов надзор, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране", заяви държавният глава в изказването си. Росен Плевнелиев открои ефективните регулатори като основен фактор за възвръщане на довериетона инвеститорите, наред със стабилността, върховенството на закона и работещите институции.

Президентът приветства също така работата по Националната програма за енергийна ефективност и определи проекта за саниране на българските домове като "най-смисления проект, с който да се захванем, заедно с образованието, модерната инфраструктура и електронното правителство, защото засяга всички и от него печелят всички".