Мария Габриел: Трябва да засилим сътрудничеството с южните съседи на ЕС в борбата срещу тероризма

Политика

20-01-2015, 15:04

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Необходимо е разширяване на партньорството с регионалните организациим, според евродепутата

Комисията по външни работи на Европейския парламент обсъди доклада на председателя на комисията Елмар Брок относно Годишния доклад на Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Докладът на Елмар Брок прави преглед на външната политика на ЕС през 2013 г. и настоява за приоритети за укрепване позицията на Съюза като надежден участник на международната сцена, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, която е и заместник-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка, поздрави докладчика за точните констатации в доклада му. Тя привлече вниманието върху необходимостта от засилване на сътрудничеството с южните съседи на ЕС, от по-голяма видимост на специалните представители на Съюза и от съгласуваност между вътрешната и външната политика.

„Борбата срещу тероризма и религиозната радикализация са приоритетни въпроси на външната политика на ЕС. Смятам, че трябва да засилим сътрудничеството с южните ни съседи по тези въпроси – настоящата ситуация го изисква. Необходимо е тясно сътрудничество между Съюза и регионалните и субрегионалните организации, Африканския съюз, Арабската лига, Икономическата общност на западноафриканските държави, за да се установи една обща стратегия срещу тероризма. Нужни са и съгласувани действия за контрол на религиозната радикализация”, подчерта Мария Габриел.

Тя отбеляза и необходимостта от по-голяма видимост на действията на специалните представители, защото те всъщност са дясната ръка на Върховния представител на ЕС. На следващ ред е важна финансовата подкрепа не само за хуманитарните цели, но и за управлението на кризи – много от хуманитарните кризи днес са резултат от политически кризи.

Не на последно място, евродепутатът от ГЕРБ подчерта значението на съгласуваността между вътрешната и външната политика на ЕС, давайки пример с миграционната политика. „Трябва да имаме смелостта за реална дипломация на миграцията. Въпросите на миграцията следва да бъдат включени във всички аспекти на външната дейност на Съюза”, заключи Мария Габриел.