Кънев търси политическо съгласие по основни въпроси

България се нуждае от пари за реформи в ключови сфери, според съпредседателят на РБ

За развитието на България е необходимо съгласие на политиците по няколко основи теми - решаване на проблемите в пенсионната система заради демографския срив, осигуряване на върховенството на закона и намиране на пари за ключови реформи. Това посочи съпредседателят на Реформаторския блок в своето изказване по време на Деветата среща на бизнеса с правителството, предаде bTV.

„Обществото ни чувства блокаж в няколко въпроса - сред тях е трайният социалнодемографски срив. Бизнесът също е демотивиран, защото не намира кадри”, посочи Кънев.

„България се нуждае от пари за реформи в ключови сфери. Без пари не може да се преодолеят неравенствата в обществото”, допълни той.

Според него, ако за големите инвеститори върховенството на закона е големия проблем, то за малкия бизнес е лошата и партизирана администрация. Няма по-голям агрегатор за корупция от това администрацията да е изградена на партиен признак, защото се създават вериги на зависимости, което е в услуга на партиите, а не на хората.

„Добрата новина е, че изход има, ако се направи реформа в съдебната система, като се реши въпросът с политическия и корупционен натиск върху тази система. Няма смисъл да правим образователна и здравна реформа, ако няма правосъдие, каза Кънев. Въвеждането на електрони услуги ще направи бърза и прозрачна администрацията и решава трайно проблемите с образованието и здравеопазването. И най-добрите реформи не могат да бъдат осъществени, ако не бъдат подкрепени финансово, защото реформите не са само рязане на разходи”, допълни той.

„При разрешен бюджетен дефицит от три процента страната ни формира далеч по-голям дефицит от пенсионната система и това ще се запази поне още 15-20 години. За да има решение на пенсионния модел, трябва едновременно да си поставим две цели - да преодолеем дисбалансите в пенсионната система, а същевременно да дадем на хората, които работят днес сигурност, че има смисъл да се осигуряват. Каквато и да е цената, ние трябва да преодолеем дефицитите в пенсионната система”, подчерта Кънев.