Борисов: Ще проговаряме с Турция за „Южен поток”

Премиерът заяви, че изказването му за жена-президент е шега

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще има преговори с Турция за "Южен поток". Те ще бъдат с участието на ЕК, за да продължим да транзитираме газ както до сега, както и за газовия хъб на Черно море. Това стана ясно от думите му на днешната среща на бизнеса с правителството.

„Мисля, че като мине времето на емоциите, ще потърсим прагматичен начин и с нашите съседи в Турция и с водещата роля на Европейската комисия България да остане в транзита на газ и с този газов хъб, който предлагаме. Или други решения, които също има. Нашият добив на газ: аз съм убеден, че „Хан Аспарух" има големи залежи и ще стане, а също съм оптимист и за „Силистар" и „Терес". Няма да е лесно, защото това са действително геостратегически проекти. Дали ще обиколи Украйна, дали ще се ползва трасето на Турция - това действително е голяма геостратегическа игра, в която е много важно нашите партньори от САЩ и на първо място от Европа да отчетат мястото на България и да се даде възможност на България да остане в транзита така, както и в момента. ", напомни Борисов.

Министър-председателят коментира, че бизнесът иска финансова стабилност, съдебна система и инфраструктура.

Премиерът заяви, че няма да отстъпи от свързване на ведомствените бензиностанции онлайн към НАП, за което земеделски производители и превозвачи се обявиха против.

По повод изказването му за жена-президент, Борисов поясни, че се шегувал. Негови думи на форума на ЖЕНИ ГЕРБ по отношение на възможността жена да е следващият държавен глава бяха подложени на сериозен анализ, припомни Дарик.

Премиерът заяви, че е удивен от анализаторите по отношение на техните коментари за думите му за жена президент на партийния форум. „Какво аз съм мислел да кажа. Аз само се шегувах. И то не, че няма да стане, не, че не може да стане. Просто в подобна аудитория - само жени - какво да им кажа", обясни той.