Жителите на Хасково обсъдиха с Делян Добрев безплатното саниране на жилищата

200 жилищни блока от града могат да участват в програмата

Над 400 души се срещнаха с народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев в Хасково, за да обсъдят „Националната програма за безплатно саниране на жилищните сгради“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В Хасково има около 200 блока, които отговарят на условията и могат да се включат в програмата. “Първият по време е първи по право. За безплатното саниране ще бъдат одобрявани първо тези блокове, които по-рано са подали заявления. Няма квоти нито по общини, нито по области”, каза пред множеството Делян Добрев.

Той  подчерта, че е от изключителна важност активността на живеещите в блоковете, а така също и на общините, които ще движат целия процес по санирането. Добрев обясни, че в програмата за енергийна ефективност могат да се включат сградите с най-малко 36 жилища, строени преди 1999 година. По думите му, останалите ще имат възможност да кандидатстват по програма от средата на тази година след старта на новия програмен период за “Енергийна ефективност” .

“Новото при тази програма е, че собствениците на жилища няма да плащат нищо. Две трети от сумата е от ЕС а една трета от държавния бюджет. До сега се изискваше 25 % финансиране от страна на собствениците на жилището, докато сега това ще стане напълно безплатно за гражданите”, уточни Делян Добрев.  На въпрос на домоуправител - как да се постъпи, ако в блока има ведомствени жилища или такива, които са ипотекирани, Добрев каза, че  поканата за общото събрание трябва да се изпрати и до съответната институция, която е собственик на апартамента. Той обърна внимание, че по програмата не могат да кандидатстват вече регистрирани етажни собственици в общината, като входове, а това могат да направи сдружение на целия блок.  Според него основната работа по проекта ще бъде конструктивно укрепване и ремонт на сградата, ако се налага, както и топлоизолация на външните стени, покрива, терасите, смяна на дограма, ремонт на покрива и асансьора.

„Ако жилището е със сменена дограма, която отговаря на условията за енергийна ефективност тя няма да се сменя. Ако е остъклена терасата тя ще остане такава, ще бъде направена само подмяна на дограмата ако тя не е енергийно ефективна“, посочи председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание. Делян Добрев каза още, че общините ще избират фирми, които първо да направят енергийно и конструктивно обследване на сградите след това ще изберат изпълнител. По думите му, сдружението на собствениците ще има възможност да контролира строителните дейности и да контактува с общината. Добрев подчерта, че пълният набор документи ще бъде публикуван на 20 януари на страницата на Областна администрация Хасково.

На срещата присъстваха и народният представител от ПП ГЕРБ Евгения Ангелова, областният управител Добри Беливанов, заместник-областният управител Станислав Дечев и общинският съветник  от ГЕРБ Таня Захариева. Тя се ангажира да има редовни приемни, в които да консултира гражданите по отношение на попълване на документите и кандидатстването по програмата.

Заради големия интерес и многото въпроси Делян Добрев насрочи нова среща само с жители на най-големия хасковски квартал “Орфей”, на която те ще могат да се консултират за конкретните документи за кандидатстване в програмата. Срещата ще бъде в петък, 23 януари. Във вторник , на 27 януари ще се състои срещата с живеещи в квартал “Бадема”, а в понеделник, 26 януари - с жители на всички останали хасковски квартали. Всички срещи са от 18 часа в залата на НТС.