Започват проверките с камери и микрофони по пътищата

Мярката цели изкореняване на корупцията

Проверките на пътя от днес ще се извършват с камери и микрофони, съобщи  Нова телевизия. Всяко спиране вече ще се записва от три камери и два микрофона. Устройствата ще бъдат монтирани в патрулките и на униформите на полицаите. Целта е да се ограничат рушветите при катаджиите и корупцията на пътя да бъде изкоренена.

Освен това gps- и ще следят в реално време къде се намират полицейските коли. 20 коли с камери ще могат да спират автомобилите от днес. До два месеца общо 120 патрулки в цялата страна ще бъдат оборудвани с видео наблюдение.

Едната камера ще заснема пред патрулката, втората - в купето, а третата - зад колата. Микрофоните на полицейските ревери ще могат да се използват и при възникване на инцидент, тъй като са оборудвани с паник бутон.

Самите патрулиращи полицаи няма да имат достъп до записите от камерите, за да не се манипулира заснетото. Записите ще се съхраняват 30 дни.

Мерките са предприети след разпространяването на любителско видео, на което се вижда как катаджия взима подкуп от шофьор.