Държавата дава 1,1 млн. лева за европейското по футбол

През май сме домакини на първото европейско за юноши до 17 години

Държавата за първи път през последните 25 години ще отпусне пари на футбола.
“За домакинството на европейското първенство за юноши ще бъдат дадени около 1,1 милиона лева на БФС. Програмата вече е одобрена и всеки момент ще бъде подписан договор”, обясни министър Красен Кралев пред “24 часа”.
През май сме домакини на първото европейско за юноши до 17 години, което ще се проведе с 16 отбора. Досега за финалите се класираха само 8.

Домакинството ще бъде главно около Бургас, като до момента БФС се справяше единствено със собствени средства.
400 000 лева по традиция ще отидат в програмата “Децата и футболът”, който се прави съвмество с Асоциацията на професионалните футболисти в България.
Малка сума ще бъде отпусната и за развитието на футбола в зала, но тя ще е в рамките на 50 хиляди лева.

Доста интересна идея се предвижда в новия закон за спорта, който се подготвя. Той ще дава право на университетски отбори да кандидатстват за лиценз за професионални клубове и да участват в първенствата. Подобни тимове имаше по време на социализма и те бяха едни от най-добрите, особено в игрите. ТУ например бе дългогодишен лидер във водната топка.
“В момента има частни университети, които мога да дадат стипендии за спорт, както и да предложат отлични условия за провеждането на мачовете. Така ще могат да участват и те наравно с останалите в първенствата”, обясни идеята си Красен Кралев, който вчера бе във Варна на инспекция на ремонта на ДКС.