Росен Плевнелиев: Отношенията между Китай и България са отлични

Политическият диалог е изключително динамичен, заяви президентът

Отношенията между Китай и България са отлични и политическият диалог е изключително динамичен като придоби нова динамика през последните години. Това каза президентът Росен Плевнелиев в зала „Средец“ на „София Хотел Балкан“ по време представянето на книгата на председателя на Китайската народна република Си Дзинпин „Китайската мечта“.

„Бях трогнат по време на моето посещение от голямото гостоприемство, което приех като израз на приятелските чувства на Китай към България. Подкрепяме и насърчаваме разширяването на преките контакти, както между институциите, така и между двата приятелски народа. България като член на ЕС активно подкрепя задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китайската народна република. Инициативата за сътрудническо между Китай и държавите в Централна и Източна Европа, така нареченият формат 16 + 1, е изключителна възможност за развитие и сътрудническо. Очаквам България да бъде активна и да реализира проекти в рамките на тази програма“, каза Плевнелиев, предаде 24 часа.

„За България Китай е нашият най-важен партньор в Азия. През последните години значително се увеличи и нарастна икономическото сътрудничество. Стокообменът надхвърли 1.8млд. долара“, обясни той.