Даниел Митов: Настояваме за помощ от ЕС за външните ни граници

Необходим е диалог за преформатиране на европейската политика към диалога Русия – ЕС, заяви външният министър

Европейският съюз е единен и потвърди анализа си, че не са налице трайни условия да се ревизират санкциите срещу Русия. Крим не може да бъде изключен от санкциите, защото е анексиран нелегитимно и на това мнение са всички министри на Европейския съюз. Това заяви българският външен министър на Даниел Митов на среща с журналисти в Брюксел след първото заседание на Съвета на външните министри на Европейския съюз, цитиран от "Фокус".

Според него трябва да се провежда периодичен преглед на отношенията с Русия от гледна точка на ефективността на прилаганите санкции така и с оглед на възможностите за споделяне на тежестта в смисъл на компенсации на загубите в най-засегнатите държави-членки. Според него един стратегически диалог в рамките на Европейския съюз за преформатиране на европейската политика към диалога Русия – Европейски съюз, трябва да бъде проведен.

Външните министри са категорични, че за разширяване на диалога с Русия изрично трябва да се изпълнява споразумението от Минск и е необходимо, за да има деескалация на конфликта в Източна Украйна. Другият важен проблем, който министрите разглеждаха е борбата с тероризма, за което също обединиха позиции. Относно това, че държавите –членки е необходимо да подобрят и засилят диалога със страните от Близкия Изток и Северна Африка, както и да засилят контрола по външните граници на ЕС. Министър Даниел Митов настоя изрично за това ЕС да има по-сериозни ангажименти под формата на партньорска намеса и помощ.