Брюксел поиска помощ от арабските страни срещу тероризма

Преобладава мнението, че те са част от решението, а не от проблема

Брюксел призова днес за съюз с арабските страни в борбата с тероризма след смъртоносните атентати и арестите на джихадисти из цяла Европа, предаде bTV, позовавайки се на АП.

"Нужен ни е такъв съюз, трябва да си сътрудничим по-тясно", заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя се срещна днес с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби.

Могерини участва и в среща на министрите на външните работи от ЕС, които подготвят Европейския съвет през февруари. Основен акцент в него ще е върху тероризма. Някои от министрите изтъкнаха, че е по-добре да се работи с мюсюлманските страни, а не да бъдат обвинявани за проблема.

"Те ще продължат да са на предната линия и ние трябва да работим в тясно сътрудничество с тях, за да защитим както тези страни, така и страните от ЕС", заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд.

Белгийският му колега Дидие Рейндерс каза, че полицейските акции в страната му от миналата седмица за разбиването на предполагаема мрежа за чуждестранни бойци показват, че обменът на информация е ключът към успеха.

Белгия разположи в края на миналата седмица армията, за да охранява обществени сгради. И днес, докато външните министри заседават, войници обхождат периметъра на сградата на Европейския съвет, където мерките за вътрешна сигурност също бяха завишени през последните дни, отбелязва Асошиейтед прес.

Много министри посочиха, че вероятно няма да има бързо решение на проблема с чуждестранните бойци и че истинският отговор е в това да се помогне за прекратяване на конфликтите в Сирия и Ирак.

"Единствено това би осигурило стабилност и сигурност в този регион и би премахнало истинските причини за тероризма и радикализацията", заяви шведският външен министър Маргот Валстрьом.