В приемната на депутата Евгени Стоев проявиха огромен интерес към програмата за безплатно саниране на жилища

Повече от 3 часа продължи този понеделник приемната на народния представител от ГЕРБ Евгени Стоев. Общо 23-ма души успя да изслуша той, а срещите му с граждани, които започнаха в 9 сутринта, продължиха повече четири часа. Посетители в приемната бяха не само жители на Велико Търново, но и хора от Златарица, Полски Тръмбеш, Стражица и Горна Оряховица.

Наред с многото частни проблеми, за чието разрешаване депутатът предприе стъпки, при Евгени Стоев дойдоха и няколко човека, които са ангажирани по различни програми за временна заетост. Те изказаха задоволство от работата на премиера Борисов и министрите в кабинета, благодарение на които бяха отблокирани спрените еврофондове.

Сред посетителите в приемната се чуха мненията на хора, желаещи да бъде въведено задължителното гласуване, както и възможността за електронен вот.

Най-сериозен интерес обаче търновци порявиха към програмата за саниране на жилища. В отговор на това конкретните стъпки бяха детайлно разяснени от народния представител. За безвъзмездното финансиране могат да участват всички  многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – панелно, пакетоповдигащо или кофражно строителство. Минималният брой на апартаментите в тях трябва да е 36.

За да кандидатстват за безвъзмездната помощ, членовете на етажната собственост трябва да регистрират в съответната община Сдружение на собствениците. С минимум 67% съгласие трябва да се вземе решение от името на собствениците за реализиране дейностите по програмата за саниране. След като това стане факт, Сдружението трябва да подаде заявление в Общината, където то ще бъде разгледано и одобрено, ако отговаря на гореизброените изисквания. Последната стъпка, която собствениците трябва да направят е да сключат споразумение, което се подписва от тяхното Сдружение, от Общината, от Българската банка за развитие и от представител на държавата – в случая областния управител.

Всичко останало е в задълженията на общините. Те трябва да се погрижат за обследване, проектиране и за строителството, като за всяка дейност ще се избират изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки.

Важно е да се отбележи, че със средствата за саниране по правителствената програма не може да се закупуват нови радиатори, асансьори, вътрешно обзавеждане и оборудване, поясни народният представител Евгени Стоев.

Той обясни, че програмата стартира още в края на този месец, когато ще бъдат публикувани всички необходими формуляри, заедно с методически указания както към общините, така и към сдруженията на собствениците.