Вучков видя общ почерк в показните убийства в страната

Министърът обвързва изострената обстановка с промените в сектор „Сигурност”, направени от кабинета „Орешарски"

Общ почерк в извършването на показните убийства в страната от последните десет дни видя вътрешният министър Веселин Вучков.

"Механизмът на извършване е еднотипов. Става дума за добре планирани и извършени убийства. Очевидно мотивът на убиеца или убийците трябва да е изключително сериозен, за да подходят към саморазправа по такъв брутален начин", казва министърът в интервю за вестник "Стандарт".

Вучков отказва да коментира версиите, по които разследващите работят и призова да не се прибързва със заключенията за криминогенната обстановка в страната. По думите му прокуратурата ще информира обществеността за развитието на делата, които са в начален етап.

Министърът обвързва изострената обстановка сега с промените в сектор "Сигурност", които бяха направени по времето на кабинета "Орешарски".

Той припомня, че борбата с организираната престъпност е извадена от МВР и сега е функция на Държавната агенция за "Национална сигурност" и заявява, че "и други институции трябва да говорят, не само МВР".

Той насочва темата и към съда, като заявява, че въпросите какво се крие зад престъпленията трябва да се насочат и към други институции. "Ако става дума за имотни и парични отношения от миналото, които са останали неразрешени, включително и от съдебната система, отговори трябва да дава не само МВР, смята министърът.