Разбиха клетка на „Ислямска държава” в Израел

Израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет е арестувала седем араби

Израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет за пръв път съобщава, че е разбила група на "Ислямска държава" на територията на страната, предаде ДПА, цитирана от bTV.

Арестувани са седем израелски араби, сред които 40-годишен адвокат от арабския град Назарет в северен Израел, се посочва в комюникето. Арестите били извършени през ноември и декември при съвместна операция с полицията.

Групата провела няколко срещи под ръководството на местен радикален мюсюлмански шейх, който ги призовал да вербуват още членове. Участниците в срещите обсъждали идеологията на "Ислямска държава", дейността на джихадистката групировка в Сирия и се подготвяли за пътуване в Сирия, за да се присъединят към "Ислямска държава" там. Като част от обучението си те колели животни, за да се подготвят за убийствата на "неверници" в Сирия, се казва в комюникето на Шит Бет, разпространено едва преди ден.

Членовете на групата поддържали контакт чрез интернет с джихадисти от ИД в Сирия, включително с други израелски араби, присъединили се към боевете в Сирия.

Седмината били изправени пред съд в Хайфа вчера по обвинения в членуване в нелегална организация, подкрепа за терористична организация и контакт с чужди агенти.