Московски: Технически, доколкото е възможно, ще върнем част от спрените влакове

Целеви капиталов трансфер от 40 млн. лева стои блокиран и към днешна дата не може да се ползва, защото няма нотификация

Технически, доколкото е възможно, ще върнем част от спрените влакове. Разбрали сме се с колегите от ръководството на железниците да се анализира влак по влак всяко едно отделно разписание. Това каза в ефира на bTV министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Един от редките случаи е да се постигне консенсус в транспортната комисия, какъвто се постигна миналата седмица. Абсолютно всички партии на 100% гласуваха, препоръките, които трябваше да извършат, което е добър сигнал за железницата”, заяви Московски.

„Нека да не разбираме под думата реформи само рязане, съкращаване и оптимизиране. Думата реформа се осмисля с паралелни действия от другата страна, инвестиции, развитие, обновяване, така че когато постигна съгласие на ниво и правителство, и парламент да се правят паралелно тези две действия, съм склонен да направя всякакви реформи, било то и непопулярни”, подчерта транспортният министър. На въпрос как се е стигнало до решението да бъдат спрени част от влаковете на БДЖ Московски отговори:
„Самата рамка на бюджета беше конструирана така и аз информирах транспортната комисия на 10 декември, още преди да влезе за обсъждане бюджетът, че така конструирана рамката ще създаде това напрежение, което създава и в момента. Парите общо не са по-малко, а са с 9 млн. лева повече, но конструкцията, така направена, на практика намалява субсидията”.

„Целеви капиталов трансфер от 40 млн. лева стои блокиран и към днешна дата не може да се ползва, защото няма нотификация, тоест одобряване на държавна помощ от страна на Брюксел”, уточни министърът.