Правилно е да започнем преговори за присъединяване към еврозоната

В момента България е много важен елемент в ЕС

Правилно е да започнем преговори за присъединяване към еврозоната, заяви в предаването "Преди всички" на БНР икономистът проф. Ганчо Ганчев.

"Дори сме закъснели даже. Правилно е да започнем такива преговори, тъй като тази перспектива да влезем в еврозоната е много положителна за българската икономика. Това отново ще даде една перспектива за подобряване на макроикономическата ситуация и по-лесно излизане от тази стагнация и криза, в която се намираме."

Според проф.Ганчев дори преди 2018-а година е възможно да влезем в "чакалнята":

"Проблемът е кога ще излезем от там и кога след съответните доклади на Европейската централна банка и ЕК ще бъдем допуснати и ще бъдат договорени конкретните параметри за влизане в еврозоната."

Икономистът подчерта, че в общи линии страната ни изпълнява икономическите критерии.

"В момента България е много важен елемент в ЕС и би следвало отношението да бъде благоприятно. Страна като България би трябвало да бъде стабилизирана, за да бъде надежден член на ЕС в тази сложна международна обстановка. Основните реформи, които се очакват от нас, например в правораздаването, са неща, към които ние самите се стремим. Що се отнася до реформи в други сектори – в икономиката, в банковия сектор или пенсионната реформа, там също ние самите сме заинтересовани от стабилизиране на тези сектори. Дори да има някакъв натиск, той ще бъде в посока на това, което ние самите би трябвало да правим. Не виждам особена опасност."

Проф.Ганчев е категоричен, че случаите с КТБ, БНБ и КФН ще бъдат забавящи фактори в този процес.

"Ние паралелно би трябвало да водим преговори за влизане в банковия съюз. Ако паралелно водим успешно тези преговори, ми се струва, че ще можем без особени проблеми да преодолеем тези трудности."

Според икономиста няма особени рискове за страната ни в този процес. Няма какво да губим, това ще има положителен ефект върху страната ни, смята той. Той не очаква и скок в цените на хранителните стоки.