Обсъждат мерки за борба с тероризма в Брюксел

Министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъждат на редовен съвет в Брюксел как съюзът да се бори по-ефективно с тероризма

Ще бъде обсъдено как да се противодейства на завръщащите се от Сирия и Ирак европейски граждани, които са се били там на страната на “Ислямска държава”. Сред темите на днешния съвет са и отношенията с Русия, но не се предвижда отслабване на санкциите.

Министрите на външните работи ще обсъждат как да се намали риска от тероризъм на територията на Европейския съюз. Атентатите във Франция доказаха, че са прави тези експерти, които се притесняват от т.нар. чуждестранни бойци – европейски граждани, отишли да се бият в Сирия и Ирак на страната на “Ислямска държава” и върнали се обратно на Запад.

Контролът върху тях сега е половинчат и заради това има идея за засилване на проверките между държавите от Шенген, където на практика сега няма граница. Сегашните правила позволяват на държава от Шенген да въведе паспортна проверка, когато сметне за необходимо. Решението обаче трябва да бъде взето от държавните лидери.

Днес външните министри ще обсъждат какво повече може да се направи, за да се намали опасността от терористични актове в Европа, а заключенията ще бъдат предадени за обсъждане от държавните лидери на редовния им съвет на 12 февруари.

Русия също ще бъде важна тема на днешния съвет. Не се очаква да бъдат отслабени санкциите срещу Москва. Те бяха наложени след участието на Русия в бойните действия в Източна Украйна и обявяването на независимостта на Крим, която Европейският съюз не признава.