Рекордни 6 млн. посрещнаха папата в Манила

6 млн. богомолци на месата на папата в Манила

Шест милиона богомолци са присъствали на месата, отслужена от папа Франциск днес в парк на Манила, столицата на Филипините, съобщиха местните власти, цитирани от „Франс прес".

Смята се, че с това е подобрен рекорда по брой присъствали, датиращ от 1995 г. по време на месата, отслужена от папа Йоан Павел II на същото място.

На месата Франциск призова филипинците да бъдат мисионери на църквата в Азия и засегна теми за корупцията, за бездомните деца и за традиционното семейство.

От Ватикана подчертаха, че папа Франциск е посветил литургията отчасти на жертвите на тайфуна „Хаян", който удари страната през 2013 г.

Във Филипините има 80 млн. католици, което ги прави най-голямата католическа страна в Азия.

Папата пристигна на събитието с „папамобила". Тълпите пееха и аплодираха главата на Римокатолическата църква, като той спираше на различни места, за да поздрави вярващите.

Много хора са прекарали нощта в палатки край парка.

„Ние сме предани на папата", заявява един от богомолците пред „Франс прес" и допълва, че „папата е инструмент на Бог и ако си способен да комуникираш с него, то е същото като да говориш със самия Бог".

Преди месата папата се срещна сутринта с религиозни лидери и с около 30 хил. младежи в Университета „Св. Тома", който е най-големият в Азия.

Папа Франциск е призовал за съчувствие към страданията на децата, които живеят по улиците и които са жертва на проституцията и на дрогата.

"Защо децата страдат толкова ли? Не може да се даде незабавен отговор на този въпрос. Едва когато ние сме си поплакали, можем да отговорим на този въпрос. Не се страхувайте от сълзите", каза папата на испански.

"Днес светът страда от това, че не знае кога да заплаче. Научихме ли се да плачем заради децата, които се дрогират или които са принудени да проституират? Ако не се научим да плачем, няма да бъдем добри християни", подчерта папата.