Вестниците в понеделник, 19 януари

Най-доброто от печата

19-01-2015, 06:06

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Продажбите на палма растат, на продукти по БДС - падат


„24 часа"
Продажбите на продукти с палма растат, а на млечните храни по БДС спадат. Това твърдят големите производители на сирене, кашкавал и кисело мляко.
В началото имаше голям интерес към всички млечни продукти по БДС, след това търсенето се задържа, но сега се наблюдава спад, заяви шефът на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.
Според него причината не е само в ниските доходи, за да се купуват повече висококачествени храни.
Политиката на търговските вериги у нас е такава, че те предлагат стоки, които имат най-висок оборот, и то в национален мащаб, обясни Зоров. Така дори и в градовете да се предпочитат продукти по БДС, като цяло за страната техният дял бил нисък в сравнение с евтините, които често са пълни с палма.


10 000 лева заплата в „Южен поток България", дружеството продължава да работи
„Труд"
10 хил. лв. е средната заплата в „Южен поток" България, а минималното възнаграждение за специалисти е 4000 лв. Това става ясно от справка в търговския регистър. Компанията беше създадена за изграждането на газопровода през българска територия. Въпреки че проектът е спрян, фирмата продължава да работи и да харчи пари за заплати.
Руският президент Владимир Путин обяви край на проекта още в началото на декември, а шефът на „Газпром" Алексей Милер каза, че ще пренасочи транзита от Украйна през Турция. От българското енергийно министерство обаче твърдят, че все още няма окончателен край на проекта и проектната компания „Южен поток България" продължава подготовката за изграждането на тръбата.


Домусчиев: Скокът на осигуровките ще удари бизнеса
„Стандарт"
Ефектът от увеличаването на осигурителната тежест ще бъде да се бутнат обратно в сивия сектор много наши фирми, които в момента са на ръба. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за агенция ПИК. Ден преди това социалният министър Ивайло Калфин съобщи, че осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват с половин процент годишно.
"Много фирми няма да са конкурентоспособни, което допълнително ще свие инвестициите и работните места в нашата страна", предупреди шефът на КРИБ. Той допълни, че има доста по-интересни държави, където може да се прави бизнес и едва ли някой ще тръгне да инвестира в България. "Да се надяваме, че ще имаме среща с правителството по този въпрос и нашето мнение ще бъде взето предвид", каза още Домусчиев. Той прогнозира, че от гледна точка на инвестициите годината няма да бъде успешна. "България има нужда от реформа, но за такива реформи само се говори", каза Домусчиев. И призна, че КРИБ работи добре с министрите на икономиката и финансите Божидар Лукарски и Владислав Горанов.


Приличаме си най-много с румънци, гърци и унгарци
„Монитор"
Генетичните изследвания показват, че сегашното население на България е част от Дунавското семейство, като най-близки сме до румънци, гърци и унгарци. Тази информация съобщи вчера пред bTV началникът на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски. Той уточни, че нашите предци са били по техните земи преди 6000 години, а преди 2000 са стигнали до Англия.


Бизнесът търси най-много технолози и психолози
„Сега"
В следващите 5 години ще се повишат нуждите на икономиката от специалисти по биотехнологии, хранителни и химични технологии, от психолози. ИТ технологиите и програмирането ще запазят лидерските си позиции и специалистите по компютърна и комуникационна техника ще бъдат все по-търсени. Това са очакванията на работодателите, анкетирани в рамките на новия рейтинг на висшите училища. В него за втора година се включва прогноза на бизнеса каква нужда от специалисти се очаква в следващите няколко години.