19 януари : Желания и възможности

Слънце в Козирог, Луна в Козирог. Астрологична картина на деня

Първият ден от седмицата и Луната в Козирог обичайно са фактори, които ни подтикват към организирано планиране на настоящи и бъдещи активности. Този път обаче, може би е по-добре да хвърлим поглед назад към миналото. Денят преди Новолунието и почти спрелият вече Меркурий не създават особено обещаващи предпоставки да смятаме, че онова, което планираме сега, изобщо ще се осъществи. Затова пък осигуряват пълноценни условия за ретроспекция, анализ на постигнатото до момента, на пробите, на грешките и най-вече на поуките от тях. И доколкото транзитът на Луната през Козирог винаги ни създава усещане за разтегляне и забавяне на времето - имаме възможност да наваксаме някои пропуски и да обърнем внимание на неща, които в "бързината сме пропуснали". Заемете се с рутинни дела, седмицата не започва обещаващо и нямаме основание да бързаме за никъде.

Венера се готви да се противопостави на Юпитер, конфликт, който най-често ни удря по джобовете, тъй като пробужда и подчертава склонността към излишества и необмислени разходи. Да не говорим за сблъсъка между колективните очаквания и реалния или мним успех на отделните личности, който обезсмисля поемането на каквато и да било лична инициатива, особено демонстрациите, надяващи се на овации. Мнозина през този ден ще преживеят конфликта между желания и възможности. Адекватно оценявайте своите ресурси и не ставайте подвластни на капризите си. Марс пък дисциплинирано упражнява не само принципа на Рибите, но и на Нептун, като се готви да принесе в жертва на хаоса и илюзията  оръжията си - действие, инициатива и ентусиазъм, откъдето ще произтече и нездравословната тенденция импулсът на действието да се движи хаотично и ирационално, докато области и житейски ситуации, нуждаещи се от решителни действия, остават в принудителен престой, поради липса на лична инициатива и желание за поемане на лична отговорност за освобождаването им. Проявата и най-вече пребиваването в подобна ситуация често стават причина за вътрешно напрежение и психически дискомфорт, от които закономерно, но неефективно се опитваме да се освободим чрез средства, осигуряващи ни бягство от реалността.

Ще ни бъде необходимо съвсем конкретно и практично направление на вниманието, за да можем да избегнем възможните клопки, разочарования и загуби, включително и емоционални. Затрудненията, които ще срещаме при изразяването на своите чувства и потребности, съвсем реално може да обезсмисли всичките ни усилия да изгладим междуличностните противоречия, въпреки че желание няма да ни липсва. Все пак струва си да опитаме на прага на Новолунието поне да положим съзнателни усилия, за да се освободим от товара, който би ни попречил да влезем с чисто сърце и лека душа в новия жизнен цикъл.

Работа и бизнес
Добре е днес да насочим усилията си към подредба и довършване на започнатото и да не предприемаме действия, от които очакваме бъдещи резултати. Онова, което започнем сега, със сигурност няма да се развие според плановете и очакванията ни, а предложенията, които получаваме, могат да се окажат не просто блъф, ами добре планирана измама. Не очаквайте от околните повече от онова, което реално могат да ви предложат, а и вие самите се въздържайте от прекомерни амбиции.

Здраве, хранене и красота
Организмът се настройва за нов жизнен цикъл - не го натоварвайте по никакъв начин. Когато Луната изчезне от небосвода провеждането на диета и здравословно гладуване е най-полезно и резултатно. В случай, че не можете да гладувате поради здравословни и други причини или нямате нужда да се освобождавате от излишни килограми, просто преминете на няколкодневен пост, изключвайки от менюто тежка и трудно смилаема храна и храни от животински произход. Най-същественият фактор за поддържането на добро физическо и психично здраве обаче е душевната хигиена. Успешно можете да се освободите от неприятни мисли и чувства псредством контакт с природата и медитативни практики.