ЕС планира телевизия в отговор на руската пропаганда

Това е една от точките в дневния ред на утрешното заседание на външните министри

На заседанието на външните министри на ЕС, което започва утре, ще бъде разглеждан и проект за създаване на телевизия на ЕС, в отговор на руската пропагандна машина, която заработи осебено силно след инвазията в Украйна, съобщават запознати с програмата на предстоящата среща на министрите на външните работи, цитирани от агенция "Фокус". Според тях, една от точките на дневния ред ще бъде отговорът на ЕС на мощната руска медийна пропаганда, както и санкциите срещу Русия.

Неотдавна Дания, Литва, Естония и Великобритания представиха документ, озаглавен "Стратегически комуникаци на ЕС, в отговор на пропагандата", в който се казва че руската дезинформационна кампания за събитията в Украйна не намира своя верен отговор и е крайно необходимо да се подобри разбирането за случващото се там, информира "Преса дейли". Заедно с това всички европейски граждани, както и украинските трябва да са запознати с необходимостта от неотложни реформи и икономически възможности.

Външните министри отново ще разгледат санкциите срещу Русия и последиците от тях. "Фокус" съобщава, че Митов ще продължи да настоява за изпълнението на споразумението от Минск от страна на Русия, каквато ще бъде позицията и на всичките му колеги-външни министри на ЕС, но в същото време е от интерес на целия Съюз, да върне Русия като предвидим и надежден партьор.