Хората с увреждания застават с Москов срещу ТЕЛК-овете

Активните хора с увреждания говорим поне от 15 години, че коренът на злото е в ТЕЛК-овете, защото системата е грешна

Центъра за независим живот подкрепи идеята на здравния министър Петър Москов за премахване на ТЕЛК-овете и за заменянето им с лицензирани специализирани лекари, които да правят оценка на заболяването. Припомняме, че той разви идеята си преди броени дни и оттогава предложението предизвиква противоречиви реакции.

Активните хора с увреждания говорим поне от 15 години, че коренът на злото е в ТЕЛК-овете, защото системата е грешна, порочна и етикетираща хората за цял живот. Решението на ТЕЛК е вездесъщо, ако го няма - не получава нищо. Така му се дава монополна позиция, откъдето се раждат и корупционните практики в ТЕЛК. ТЕЛК не казва нищо за нуждите на човека с увреждания, а само определя трудоспособността му, недоволни са от досегашния модел на системата от Центъра.

На неделна пресконференция в НДК те изтъкнаха, че статуквото веднага е скочило срещу тази подхвърлена идея за премахване на ТЕЛК, което говори, че интересите там са много големи.

Казаното от Москов не заслужава яростна съпротива, а мобилизиране на един доброжелателен етап за структуриране на най-добрата за страната система. Изобщо не са нужни лекарски комисии, това със сигурност е вярно, не е нужна оценка на работоспособността, защото увреждането е въпрос на бариери в средата, а не на труда. ТЕЛК дава всичко или нищо и това трябва да остане в историята, категорични са активистите от НПО-то.

Хора с увреждания се оплакват, че в решенията на ТЕЛК им се дава изключително висока нетрудоспособност, а има доста трудови дейности, които те все пак могат да извършват. Решенията да показват какво можем да правим, от какво имаме нужда, настояват хората, тъй като имат желанието и възможността да се трудят наравно.
Социалният и здравният министри да седнат и да обсъдят темата, да направят кръгла маса за обществено обсъждане и порочната практика по издаване на решения да се премахне, призовават от Центъра.