Петима убити при сражения в Източна Украйна

Водят се ожесточени боеве в района на международното летище в Донецк

Петима души са били убити при сблъсъци между правителствените войски и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Агенция „Ройтерс” съобщава за ожесточени боеве в района на международното летище в Донецк, след като сепаратистите възобновиха опитите си да преодолеят незначителния контрол на правителствените сили върху обекта.

Въпреки че пистите на летището са в кратери и то отдавна не функционира, летището има символична стойност и за двете страни, като се превърна в основен терен на сраженията, след като перспективите за нови мирни преговори бяха помрачени.

„През последните 24 часа трима украински военнослужещи бяха убити, а други 18 - ранени. Снощи ние успяхме да евакуираме ранените от летището”, заяви говорителят на украинската армия Андрий Лисенко.

Сепаратистите са съсредоточили огъня си върху новия терминал на летището и неговата метеорологична станция.

„Нашите сили отблъскват атаките на терористите. Боят е тежък. Стрелбите продължават през цялото време. Ситуацията остава под контрол, но противникът не спира нападенията си, за да поеме контрола върху тази стратегическа цел”, допълни Лисенко.

От самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) пък съобщават, че украинските военни разполагат тежко въоръжение в районите по фронтовата линия.