Симеонов: С 10 пъти ще се намали бежанският поток след изграждането на ограда на границата

Оградата с Турция облекчава и охраната на границата с жива сила, според съпредседателя на Патриотичния фронт

С 10 пъти ще се намали бежанският поток след изграждането на ограда на българо-турската граница. Това каза за „Фокус” съпредседателят на коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов. „Освен че ще спре бежанците и авантюристите, които искат да влязат в ЕС, тя облекчава и самата охрана на границата с жива сила. Намалява се живата сила, която охранява в момента. Това са 2 млн. лв. на месец, които се вземат от джобовете на българските граждани, за да се издържат граничната и обикновената полиция, която е разпредена и охранява границата. При изграждането на оградата тази сума ще бъде намалена повече от половината”, посочи Симеонов.

„Има и трета страна, от която сме потърпевши всички, които живеем в област Бургас. Това е, че оградата ще спре преминаването на животни и преноса на епидемични болести като син език, шап, от които жестоко страдат основно нашите животновъди. Ето още един положителен ефект от изграждането на оградата”, добави Валери Симеонов.

По искане на депутатите от коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО” е направена промяна в Закона за обществените поръчки. „Оказа се, че сегашните управляващи са влезли в процедури по Закона за обществените поръчки за определяне на фирми, които да продължат изграждането. Тъй като тези процедури са бавни, в Народното събрание поставихме условие и припомнихме, че това е едно от условията за подкрепа на правителството и Борисов пое ангажимента по най-бързия начин да се подготви законова промяна. Успяхме да направим промяната в рамките на 24 часа и в четвъртък вече е входирана в Народното събрание”, уточни Валери Симеонов.

Той обясни, че промяната е свързана с това, че в Закона за обществените поръчки се дава възможност конкретно изграждането на тази стена да не се извършва по закона, за да може по-скоро да бъде определена фирма и още напролет да има продължаване на оградата.

Валери Симеонов добави, че напролет се очаква наплив от бежанци. „Това е сезонът, когато отново големи групи от хора ще бъдат прекарвани с автобуси от турската страна, защото ни предстоят кметски избори и това е съвсем тенденциозна кампания. Те ще бъдат изсипвани край районите, за да могат да навлязат на наша територия. Вече има движение в това направление”, заяви Симеонов. По думите му, изграждането на ограда по южната ни граница е една от основните задачи и приоритети, които са заложени в програмата на Патриотичния фронт и това е условие за подкрепа на сегашното управление.