ЕС започва битка с националните правителства в областта на енергетиката

Съюзът оказва натиск върху Украйна да реформира енергийния си бизнес

Енергията според Европейската комисия трябва да тече свободно към и между страните- членки на ЕС, пише британският “Економист”, цитиран от 24 часа.  Еврокомисарят по енергетика Марош Шефчович има двама противници в това отношение. Единият е Русия, която се опитва да запази пълния си контрол върху газовите доставки за Източна Европа. А другият са националните правителства на страните от ЕС и държавните им компании. На тях им допада да имат влияние върху националните енергийни пазари и не харесват начина, по който трансграничната търговия с газ и електроенергия подкопава това влияние.

По въпроса с Русия ЕС бележи напредък. Засега е избегнато прекъсване на газовите доставки тази зима. Въпреки изобилието от руски гръмки слова тази седмица Шефчович следи споразумението за сметките и дълговете, което ЕС помогна да бъде постигнато между Украйна и Русия. То накара неговата родна Словакия да изпрати газ на изток към Украйна, обръщайки обичайния поток.
ЕС оказва натиск върху Украйна да реформира енергийния си бизнес, по-конкретно да сложи газомери на границата с Русия, а не да разчита на измервания, направени на помпените станции в страната. Според мнозина именно липсата на газомери е основен източник на корупция, пише изданието.

ЕС се противопостави на Кремъл и за “Южен поток”, изключително политизиран проект за газопровод под Черно море и през Балканите.
Комисията обяви, че “Южен поток” е незаконен така, както е предложен първоначално: не е разрешено една и съща компания да управлява газопровода и да притежава газа, който помпа.
Русия призова страните, в които има известно влияние, като Австрия, България и Хърватия, да се противопоставят на Еврокомисията, но напразно. Така руският президент Владимир Путин внезапно анулира проекта през декември.

По-малък и подкрепян от ЕС тръбопровод, наречен ТАНАП (TANAP) напредва, но това няма да помогне на страните, останали в трудна ситуация след провала на “Южен поток”, особено Унгария и България. Марош Шефчович се опитва да помогне и на двете. Той призовава Хърватия да изгради терминал за втечнен газ, за да може газът да отива към Унгария. Нов терминал за втечнен газ в Литва вече спечели на страната по-добри цени на газа от Русия.
Най-добрият начин да се помогне на уязвимите страни обаче е да се изградят тръбопроводи и електрически кабели между тях и да се гарантира, че работят и в двете посоки.

Стимулирането на такива връзки ще бъде голям приоритет в планирания енергиен съюз - проект на ЕС, който Шефчович ще очертае на среща в Рига на 6 февруари. Засега напредъкът е частичен, не на последно място и заради влиянието на Русия: озадачаващата липса на български интерконектори с Гърция и Сърбия е един от примерите, пише британското издание.