Разбиха лаборатория за канабис в Шумен, двама са арестувани

Полицаи от Шумен задържаха двама мъже за отглеждане на канабис

Полицаи от Шумен са задържали двама мъже за отглеждане на канабис, предава "Фокус".

На 15 януари, след проведени активни оперативно издирвателни мероприятия по противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества от служители на ОД на МВР-Шумен са задържани две лица отглеждали канабис. В хода на оперативните действия е установено, че лица са наели под наем къща на ул. „Васил Левски” в град Шумен. Oколо 16.30 часа полицейските служители забелязали човек да излиза от къщата. Мъжът отказал да изпълни полицейско разпореждане и да спре за проверка и побягнал в посока пл. „Освобождение”.

След кратко преследване бил догонен от полицейските служители и задържан. Установена е самоличността му. Това е 27-годишният Т.П. от град Силистра, познат на полицията. При извършената проверка в жилищната сграда е установен 29-годишният П.И. от град Силистра, криминално проявен. Изяснено е, че лицата са се придвижвали до град Шумен с лек автомобил „Рено”, със силистренска регистрация, който паркирали на съседна улица.

При извършеното претърсване в дома е установено помещение, което е оборудвано с техника за осветление, отопление, вентилация и устройство за овлажняване на въздуха, където е отглеждан канабис. Намерени и иззети са 61 броя саксии с насаждения и около 10 грама суха тревна маса. При извършения личен обиск в П.И. са открити около 2 грама суха тревна маса. При последващо претърсване в дома на П.И. в град Силистра е намерена и иззета около 80 грама суха тревна маса, която при полеви наркотест реагира като канабис.

Т.П. и П.И. са задържани на основание чл. 72, ал.1, т.1 от ЗМВР за срок от 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Привлечени са като обвиняеми за престъпление по чл. 354а от НК придобиване на наркотични вещества с цел разпространение като деянието е извършено в съучастие. Взети са им мерки за неотклонение „подписка”.

Работата по случая продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура-Шумен.