Първанов: АБВ подава ръка към всички, ще отправи ръка и към БСП

Местните избори ще са първото изпитание за готовността на АБВ да си сътрудничи с БСП

АБВ подава ръка към всички, ще отправи ръка и към БСП. Не бих си позволил да направим левицата заложник на личностно противопоставяне. Пред България има много големи предизвикателства и тя не може да се развива без силна левица. Ако ние не го разбираме, толкова по-зле за нас. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия.

По думите му местните избори ще бъдат първият Рубикон за волята и готовността на АБВ да си сътрудничи с БСП.
„Готови сме да обсъждаме съвместни кандидатури за кметове и формули за участие със смесени или отделни листи при необходимост. Ще развием идеите си за това как да изглежда новата лява идентичност, ангажирани не само с традиционните социални слоеве, но и към активните“, обясни Първанов.

Подкрепяме идеята за инициране на референдум, свързан с възможността за прилагане на системата за задължително гласуване. Народното допитване обаче, трябва да съдържа и въпрос, свързан с въвеждането на мажоритарен вот, коментира Георги Първанов, който не изключи възможността подобен референдум да бъде проведен преди или заедно с местните избори тази есен.

Георги Първанов коментира и предложенията за реформа в съдебната система. По думите му  идеите за преструктурирането на сектора са изготвени набързо и без небходимата ясна аргументация. В тази връзка той призова да бъде обмислена възможността за създаването на специален орган, който да подготви предложения за качествени промени в системата на правораздаването. Не бива да бързаме с реформата само за да се опитаме да покрием по някакъв начин критериите, заложени в поредния мониторингов доклад, който очакваме, категоричен бе той.