Тракийска сватба кандидатства за Гинес

Старозагорецът Росен Митев се жени с 4000 гости

Сватбата на Стойка Димитрова и Росен Митев ще се бори за влизане в книгата на рекордите на Гинес като най-многолюдната сватба, възстановка на старинен ритуал, както и за най-дълга софра. Очаква се на тържеството да дойдат 3-4000 човека, облечени в български носии.

За пресъздаването на ритуала на поляната в местността „Пчелина“ край Разград ще бъдат опънати 8 дълги софри (месали) с дължина от 100 до 120 метра всеки един от тях. Поръчани са на занаятчии 4000 глинени купи и 4000 дървени лъжици, на трапезата ще има 600 погачи, 600 кг. сирене, 2.5 тона курбан от 25 агнета, приготвен в „Юнашкия тиган“ и „Юнашката тава“ на Ангел Ангелов, както и 2 тона вино, пише stz7.com.
Сватбената трапеза, дълга 900 метра, ще бъде подредена през юли край Разград на националния събор „Лудогорие“. Организатори на четвъртото издание на проявата са сдружение „Лудогорие“ и Регионален център „Читалища“. Съборът започва на 3 юли, продължава 3 дни, кулминацията е на 5 юли, неделя, когато ще бъде възстановен сватбеният ритуал от Тракийската фолклорна област. Традициите ще представят три състава от Свиленградско: НЧ “Изгрев 1928″ – село Сладун, НЧ “Васил Левски 1934″ – село Радовец и пенсионерски клуб „Здравец“ – село Студена. Сватбата обаче ще е съвсем истинска, отец Иван от Нови хан ще благослови Стойка и Росен от Стара Загора. Те живеят на семейни начала, имат дете на 2 години, решири са да се оженят, спазвайки старинния български обичай. Церемонията по тяхното бракосъчетание ще се извърши по правилата на тракийската сватба разиграна от три пенсионерски състава от община Свиленград. Бабите от селата Студена, Сладун и Радовец, всичките надхвърлили 70 години, впечатлили организаторите с автентичността на ритуала и оригиналността на носиите си, съхранявани в семейните ракли повече от век.
За да не стават задръствания, както миналата година, когато с 441,60 м. бе постигнат балкански рекорд за най-дълга сватбена софра, от сдружение „Лудогорие“ се ангажират през пролетта да насипят с фракция стария път от „Пчелина“ към Островче, за да излизат оттам автомобилите.