Експерти от Германия ще обучават български животновъди

Обучението ще е безвъзмездно

Експерти от Германия ще обучават български животновъди. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева с председателя на работната група по земеделие и хранително-вкусова промишленост на Българо-германския съвет за коопериране Ханс-Егберт фон Арним. Министър Танева посочи, че такъв тип обучение би се посрещнало с интерес от българските фермери. Тя допълни, че българските животновъди ще имат възможността да се запознаят с опита на колегите си от Германия, а обучението ще бъде безвъзмездно за тях, предаде „Фокус“.

Десислава Танева е предложила да се кандидатства по мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програмата за „Развитие на селските райони 2014-2020". Критерий за участие в проекта е фермерите да бъдат на възраст до 40 години и с поне 1 година опит в селското стопанство. Министър Танева уточни, че теоретичната част на обучението ще се провежда в България, а практиката на земеделците ще протича в Германия.

Целта на проекта е да се подобри и улесни работата на българските фермери. На срещата министър Десислава Танева е уточнила, че се очаква страната ни да получи официално одобрение на Програмата за „Развитие на селските райони 2014-2020" година в средата на 2015 година. Така с отварянето на програмата българските животновъди ще могат да се обучат със съответната практика във водещи немски животновъдни ферми.