Данаил Кирилов: За съдебна реформа е необходим максимален консенсус

Политика

16-01-2015, 20:38

Снимка:

БНТ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В съдебната система има „много ябълки, които не са гнили“, категоричен е депутатът

За реализирането на стратегията за съдебна реформа е необходим максимален консенсус по спорните въпроси. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. Той добави, че в това се корени успехът за прилагането на документа, както на политическо ниво, така и от магистратите.

„В съдебната система има „много ябълки, които не са гнили“ –магистрати, които работят добросъвестно и уважават закона“, каза още Кирилов. Той обясни, че основните спорове при обсъждането на стратегията е предизвикало решението за преструктуриране на Висшия съдебен съвет на две колегии – прокурорска и съдийска, и свързаното с това командироване на магистрати.

Според Данаил Кирилов, за да работи стратегията за съдебната реформа, е необходимо да има максимална публичност и привличане на вниманието на гражданите към проблемите на съдебната власт. „Съдебната реформата няма да се осъществи лесно, статуквото е изключително силно“, добави народният представител.