Викат областния управител в съда заради дело на Местан

Крими

16-01-2015, 16:46

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Професор Пенчев наложил глоба заради агитация на турски език, ДПС лидерът обжалва

Районният съд в Павликени е призовал областния управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев по дело за наложена глоба на лидера на ДПС, съобщи "Труд". Санкцията от 2000 лв. бе наложена от губернатора Пенчев на Лютфи Местан, заради агитация на турски език на митинг по време на предизборната кампания на 16 септември миналата година в павликенското село Върбовка.

Лютфи Местан обаче обжалвал наказателното постановление пред съда в Павликени. Делото е насрочено за 28 януари, на което магистратите ще решават дали санкцията е правомерна.

Предвидената от закона глоба за подобно деяние е от 1000 до 5000 лева. През октомври Централната избирателна комисия постанови да бъдат наложени 4 глоби на ДПС за агитация на чужд език. Три от санкциите са за Лютви Местан, а една за Хюсеин Хафъзов. До тези мерки се стигна след излъчването на телевизионни репортажи, от които става ясно за агитацията с турска реч.

Освен във Върбовка, нарушения са допуснати при срещи с избиратели в село Долни Воден на 23 септември и в село Подкова на 29 септември.

В края на ноември в Областната управа във Велико Търново пристигнало писмо от ЦИК, с което областният управител е бил уведомен, че трябва да издаде наказателно постановление и да определи размера на паричното наказание за случая във Върбовка.