Павлова: Магистрала „Струма” трябва да бъде открита до 1 август

Политика

16-01-2015, 14:45

Снимка:

БНТ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Магистралата е много важен транспортен коридор, посочи министърът

Темата за доизграждане на автомагистрала „Струма” в нейната цялост винаги е била и ще бъде приоритет, защото това е един много важен транспортен коридор. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre.

„Строителството на Лот 4 на магистрала „Струма” е наш приоритет, както и да довършим изграждането на Лот 2 от Дупница до Благоевград, където има значителен обем работи, които да бъдат довършени, и довършването на сравнително по-малкия, но не по-малко сложния участък от Сандански до Кулата”, посочи Павлова.

„Ясно е, че на Лот 4 има забавяне. Няколко пъти е удължаван срокът за изграждане на трасето. Въпреки всичко, към днешна дата изпълнението на този е обект е едва 56%”, добави тя.

По думите й усилията на министерството са били съсредоточени да решат дали договорът с изпълнителя да бъде прекратен, тъй като служебното правителство е започнало такава процедура, или да го довършат. „Анализът показа, че ако прекратим договора, това ще доведе до съдебни дела, които ще блокират обявяването на нов изпълнител, което щеше да доведе и до загуба на европейското финансиране за този обект”, поясни Лиляна Павлова. По тази причина са проведени преговори и е съставен нов анекс в рамките на този договор и бюджет.

„Търси се най-доброто решение за завършване на маршрута. Има нова времева програма за наваксване на обекта и за неговото завършване. Трасето трябва да се завърши до 31 юли. Магистралата трябва да бъде открита най-късно на 1 август”, заяви министър Лиляна Павлова.

Тя каза още, че АМ „Хемус” също е изключително важно пътно направление. За цялостното й завършване остава да бъдат доизградени 255 км в направлението от Ябланица до Белокопитово. „Като част от това направление има и текуща реализация на един малък участък – 8 км от автомагистралата в участъка Шумен – Белокопитово. Надявам се през лятото да бъдат завършени тези 8 км, заедно с големия пътен възел на Белокопитово, на голямото кръстовище Русе – София”, допълни Павлова и уточни, че за пълното изграждане на магистралата няма 100% осигурен финансов ресурс. „Ще имаме готовност и за обявяване на тръжни процедури за оставащите километри при налично финансиране още през лятото на тази година”, каза Павлова.