Московски: Рехабилитация на ЖП инфраструктура е причината за движещите се един срещу друг влакове

Политика

16-01-2015, 13:03

Снимка:

Дарик

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Московски: Няма да бъдат спирани влакове от 1 февруари

В тези случаи участниците изпълняват дейността си в неестествена обстановка, посочи министърът

Причините за движещите се един срещу друг влакове са свързани с извършваната рехабилитация и модернизация на ЖП инфраструктурата. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre.

По думите на министъра в тези случаи участниците изпълняват дейността си в неестествена обстановка. „Временно се изключват системите за контрол на влаковете в тези области с цел да се извърши подмяната на железния път, контактната мрежа и подмяна на самите централизирани или модернизации на елементарна база”, заяви Московски.

Той обясни, че в повечето случаи отговорен за правилното извършване на манипулацията е стрелочникът и човешката дейност е основен фактор за грешки. „Всички ситуации на човешка грешка са разследвани и са предприети съответните мерки”, увери министърът. Той каза още, че БДЖ „Товарни превози” има необходимото удостоверение за управление при безопасност.

На въпрос по отношение на искане на Столична община за придобиване на безвъзмездно право на собственост върху част от терена на бившата околовръстна ЖП линия на град София Московски уточни, че двата търга за придобиване и концесия на поземлени имоти са прекратени. За други два имота до Спортна зала „София” предстои да бъде инициирана процедура по прехвърляне от Министерството на транспорта, информационните технологии към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. „За още други два поземлени имота Столична Община е отправила желание за прехвърлянето им, но главният архитект на София арх. Петър Диков е уведомил, че нуждата за това прехвърляне е отпаднала във времето”, поясни министър Московски.

Транспортният министър каза още, че държавата няма механизъм, по който да може да финансира БДЖ и няма механизъм да подпомага „Товарни превози”.